ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX prekinuo negativnu seriju, Podravka i dalje u fokusu

Bionic
Reading

Nakon tri uzastopna dana pada, domaće je tržište kapitala prekinulo negativnu seriju, te je CROBEX porastao 1,3 posto, dok je uži indeks CROBEX10 imao i impresivniji skok od 2,1 posto.

Svi su sektorski indeksi zaključili u zelenom, ali najbolju izvedbu je imao indeks prehrambenog sektora koji je porastao 2,5 posto, zahvaljujući dionici Podravke. Likvidnost se zadržala na povišenoj razini, te je protrgovano tek nešto ispod 2 milijuna eura, što se primarno može zahvaliti dionici Podravke koja je s milijun eura prometa činila polovinu dnevnog prometa na burzi.

Cijena dionica uzletjela je 7,3 posto na 147,5 eura, ugrabivši titulu dobitnika dana, ali ujedno i rekordnu cijenu dionice, uz obrazac koji se tijekom ovog mjeseca već nekoliko puta ponovio da dionica skoči preko 5 posto na prometu iznad milijun eura.

Ostala izdanja imala su osjetno manje promete, ali i dinamiku cijene, pa su tako dionice Valamar Riviere i Končara stagnirale cijenom, pri prometu od 222 tisuće eura i 148 tisuća eura.

Na strani dobitnika, uz spomenutu Podravku, možemo izdvojiti i povlaštene dionice Končar D&ST kao i redovne dionice Auto Hrvatske sa porastima cijena od 2,9 posto i 2,6 posto, ali obje na skromnom prometu od tek nešto iznad 3 tisuće eura.

Na suprotnoj strani gubitnike predvodi dionica Saponije s padom od 8,8 posto, a slab dan je imala i dionica Čakovečkih mlinova sa minusom od 3,7 posto.

Dobitnik dana: Podravka +7,27% 147,50

Gubitnik dana: Saponia -8,82% 93,00

CROBEX:  +1,29% 2.460,76