Budući da u Hrvatskoj ne postoji način da se dokaže je li neki proizvod uistinu podrijetlom hrvatski, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Agronomski fakultet u Zagrebu pokreću projekt izotopne analize prehrambenih proizvoda dostupnih na hrvatskom tržištu, donosi današnji Večernji list
Izvorno hrvatsko“ i “Hrvatska kvaliteta“ oznake su koje Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje proizvodima koji su zadovoljili zadane kriterije i one doprinose zaštiti hrvatskih proizvođača te brendiranju hrvatskih proizvoda na tržištu. Međutim, te se oznake dodjeljuju na temelju dostupne dokumentacije, što uvijek ostavlja mogućnost krivotvorenja.
Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, projekt koji pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, temeljem izotopne analize utvrđivat će se je li finalni proizvod zaista hrvatski te iz kojeg dijela Hrvatske potječe.
Više pročitajte u Večernjem listu.