brojke ne lažu

Dolazaka manje, noćenja više: Kako je protekla špica turističke sezone?

11.09.2024 u 11:52

Bionic
Reading

Prema podacima koje je jučer objavio DZS, fizički pokazatelji u turizmu za srpanj nastavili su obrazac kretanja iz lipnja, uz mješovitu izvedbu na godišnjoj razini

Ukupan broj turističkih noćenja bio je viši za pola posto u odnosu na srpanj 2023., a broj dolazaka pao je za dva posto godišnje. Tako je u promatranom razdoblju u komercijalnim smještajima ostvareno 4,4 milijuna dolazaka i 25,2 milijuna noćenja turista.

Stranih gostiju došlo je četiri milijuna te su ostvarili 23,4 milijuna noćenja, što je za 2,8 posto manje dolazaka, dok su noćenja na istoj razini u odnosu na srpanj 2023. Strani gosti su u srpnju ostvarili 93,1 posto ukupnih noćenja. Domaći turisti ostvarili su pak osam posto više dolazaka i 7,2 posto više noćenja u srpnju na godišnjoj razini.

Iako su turisti iz Njemačke ostvarili najviše dolazaka i noćenja od stranih turista (19,7 posto od ukupnih noćenja stranih turista), na godišnjoj razini zabilježeno je 6,9 posto manje dolazaka i za 4,2 posto manje noćenja.

Navedena kretanja očekivana su s obzirom na aktualnu ekonomsku situaciju. Slijede noćenja turista iz Slovenije (11,6 posto), Poljske (8,8 posto), Austrije i Češke (obje 7,4 posto), Mađarske i Slovačke (obje 5,6 posto), Nizozemske (3,9 posto), Ujedinjene Kraljevine (3,2 posto) i Italije (3,1 posto). U odnosu na srpanj 2023. bilo je manje noćenja turista iz Austrije (za 2,8 posto), Češke (za 12,4 posto), Italije (za 7,9 posto) i Slovenije (za 0,9 posto), a porast noćenja ostvarili su turisti iz Poljske (za 3,6 posto), Slovačke (za 0,6 posto), Mađarske (za 9,8 posto), Nizozemske (za 5,3 posto) te Ujedinjene Kraljevine (za 6,0 posto), piše analitičarka Raiffeisen banke Elizabeta Sabolek Resanović.

Prema vrsti komercijalnog smještaja, u skupini Odmarališta i slični objekti za kraći odmor ostvareno je najviše noćenja turista (14,4 milijuna ili 57,1 posto od ukupno ostvarenih noćenja).

Unatoč padu broja dolazaka u srpnju, podaci DZS-a pokazuju da je u prvih sedam mjeseci 2024. ostvareno 11,3 milijuna dolazaka i 50 milijuna noćenja turista, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 3,8 posto u dolascima i 1,9 posto u noćenjima.

  • +5
Turisti Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji (30,6 posto od ukupno ostvarenih noćenja turista u Hrvatskoj). Slijede Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 19,1 posto od ukupnih noćenja turista te Primorsko-goranska županija s 16,2 posto od ukupno ostvarenih noćenja turista.

'Prema podacima iz sustava eVisitor, u kolovozu je ukupan broj dolazaka turista bio viši za 5,5 posto na godišnjoj razini dok su noćenja zadržana na razini iz kolovoza 2023. Navedeno potvrđuje naša očekivanja o još jednoj solidnoj turističkoj sezoni, ali i činjenicu kako Hrvatska u mjesecima glavne turističke sezone već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta te bez značajnijih ulaganja u poboljšanje ponude i kvalitetu smještaja prostor za rast u tom dijelu turističke sezone ostaje ograničen', zaključuje se u analizi Raiffeisen banke.