svjetska tržišta

Američki dolar oslabio u odnosu na euro: Svi čekaju izvješće o inflaciji

11.09.2024 u 07:50

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale, a dolar je oslabio prema košarici valuta dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluke čelnika Feda i smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,4 posto.

Azijski ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer će danas poslijepodne biti objavljeno izvješće koja će pokazati kako se u kolovozu u SAD-u kretala inflacija.

Analitičari procjenjuju da su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, a da su na godišnjoj razini porasle 2,6 posto, nešto sporije nego mjesec dana prije. U četvrtak će, pak, biti objavljeni podaci o proizvođačkim cijenama.

Ta bi izvješća mogla utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama na sjednici idućega tjedna. Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova. Zbog te neizvjesnosti ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Tim više što su jutros terminski Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu između 0,4 i 0,6 posto, nakon televizijske debate između kandidata za predsjednika SAD-a Kamale Harris i Donalda Trumpa.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,69 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 143,30 na 141,50 jena, najnižu razinu u osam mjeseci. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1040 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1030 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, kada su oštro pale nakon što je OPEC smanjio procjenu potražnje u ovoj i idućoj godini zbog sporog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela na Londonskom tržištu ojačala je jutros 0,61 posto, na 69,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,62 posto, na 66,15 dolara.