slabija aktivnost

Europska središnja banka snizila kamatne stope: Inflacija popustila

17.10.2024 u 17:17

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) smanjila je i u četvrtak kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, istaknuvši da je inflacija popustila, uz "nešto" slabiju gospodarsku aktivnost no što se očekivalo i smanjenu potrošnju kućanstava

Kamatna stopa za refinanciranje banaka iznosit će tako od 23. listopada 3,40 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,25 posto.

Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će kamatu od 3,65 posto, navodi se u priopćenju ECB-a.

Upravno vijeće prilagođava monetarnu politiku promjenama kamatne stope na depozite, istaknuli su, a odluka o njezinom sniženju temelji ser na prilagođenoj prognozi inflacije, dinamici temeljne inflacije i transmisiji monetarne politike.

Nove informacije pokazuju da je inflacija poprilično oslabila, konstatiraju.

U rujnu cijene su u eurozoni porasle za 1,7 posto, izvijestio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši procjenu s početka mjeseca. U kolovozu iznosila je 2,2 posto.

U ECB-u su pak ponovili da očekuju brži rast cijena u idućim mjesecima. U idućoj godini inflacija bi se po njihovim prognozama trebala spustiti prema ciljanih dva posto.

Banka u ovoj godini očekuje inflaciju od 2,5 posto i od 2,2 posto u 2025., prema procjenama iz rujna. Kada se isključe energija i hrana, cijene bi ove godine trebale porasti za 2,9 posto i za 2,3 posto u 2025.

Štedljiva kućanstva

Prognoze inflacije određuju i pokazatelji koji u posljednje vrijeme signaliziraju slabiju gospodarsku gospodarsku aktivnost no što se bilo očekivalo, uz kontinuirano restriktivne uvjete financiranja, naglašavaju u ECB-u.

Industrijska proizvodnja i dalje se smanjuje, a novi podaci signaliziraju i usporavanje u uslužnom sektoru, nakon blagog poboljšanja u kolovozu zahvaljujući "snažnoj" turističkoj sezoni.

"Kompanije sporo povećavaju ulaganja, ulaganja u stanovanje i dalje se smanjuju, a izvoz je oslabio, posebno dobara", navode.

"Primanja su u drugom tromjesečju porasla, ali kućanstva su, suprotno očekivanjima, manje trošila", ističu, uz napomenu da je stopa štednje u drugom tromjesečju iznosila 15,7 posto i bila je znatno iznad pretpandemijskog prosjeka.

Nova istraživanja pokazuju ipak da se postupno oporavlja, dodaju.

U rujnu ECB je procijenio da će gospodarstvo eurozone ove godine porasti samo 0,8 posto. U 2025. i 2026. rast bi trebao tek blago ubrzati, na 1,3 odnosno na 1,5 posto.

"Uvjeti financiranja i dalje su restriktivni i ekonomska je aktivnost još uvijek prigušena, odražavajući slabu osobnu potrošnju i ulaganja", objašnjavaju, prognozirajući smanjeni doprinos domaće potražnje u idućih nekoliko tromjesečja.

Upravno vijeće ponovilo je i na današnjoj sjednici da će i dalje pozorno pratiti podatke i utvrđivati "primjerenu" visinu kamatnih stopa od "sjednice do sjednice". Naglasili su ponovo i da se neće unaprijed obavezati na određeni smjer monetarne politike.