anketa ecb-a

Potrošači u eurozoni očekuju znatno slabiji rast plaća od inflacije idućeg ljeta

27.09.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene na kraju ljeta iduće godine rasti više nego dvostruko snažnije od plaća, u uvjetima blagog pada gospodarske aktivnosti, pokazala je u petak anketa Europske središnje banke (ECB)

Na kraju ljeta iduće godine godišnja stopa inflacije iznosit će 2,7 posto, procijenili su potrošači u anketi provedenoj u srpnju, i biti tek neznatno niža nego tokom ljetnih mjeseci i na kraju proljeća.

Do kraja ljeta 2027. godine trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazuje medijan procjena, što bi značilo da ECB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto.

ECB procjenjuje da će stopa inflacije u idućoj godini u prosjeku iznositi 2,2 posto i da će se u 2026. spustiti na 1,9 posto.

U kolovozu cijene su prema izračunima europskog statističkog ureda bile više za 2,2 posto nego lani.

Eurostat bi trebao objaviti procjenu inflacije u rujnu početkom idućeg tjedna.

Nominalne plaće trebale bi po procjeni građana u ECB-ovoj anketi porasti do kraja ljeta iduće godine za 1,2 posto, a nominalna potrošnja za 3,2 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u istom razdoblju smanjiti za 0,9 posto, nešto blaže no što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak iznositi 7,5 posto, pokazalo je istraživanje.

U ECB-ovoj anketi sudjeluje oko 19 tisuća građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.