snižavanje troškova

Kreditiranje u eurozoni neznatno ubrzalo u svibnju

27.06.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Kreditiranje kućanstava i kompanija u eurozoni neznatno je ubrzalo u svibnju, a ponuda novca pokazala je naznake oporavka pred najavljeno snižavanje troškova zaduživanja, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci Europske središnje banke (ECB)

Krediti kompanijama i građanima porasli su u svibnju za 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U travnju uvećani su za 0,2 posto.

Kreditiranje usporava od rujna 2022. godine kada je ECB počeo podizati ključne kamatne stope. Još u jesen 2022. kreditiranje kompanija raslo je po stopama većim od osam posto. Krediti građanima rasli su u tom razdoblju više od četiri posto.

Od početka godine kreditni plasmani balansiraju na rubu stagnacije.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u svibnju za 4,9 posto, osjetno blaže nego u prethodnom mjesecu kada je bio potonuo za 5,9 posto. Ponuda novca smanjuje se od početka prošle godine, a najveći pad zabilježila je u kolovozu, za čak 10,4 posto.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak u svibnju za 1,6 posto, najsnažnije u godinu dana. U travnju bio je veći za 1,3 posto.

ECB je od srpnja 2022. do rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova, kočeći potražnju kako bi obuzdao inflaciju. Na proljetnim sjednicama signalizirali su da planiraju promijeniti smjer monetarne politike i početkom lipnja snizili su troškove zaduživanja za četvrtinu postotnog boda.

sve osim nogometa

Učitavanje...