PRODAJA AGROBIZNISA

Fortenova izabrala Podravku za strateškog partnera, evo što je poručila Martina Dalić

12.07.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila sveukupno najboljom nakon procjene obvezujućih ponuda pristiglih tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava iz Poslovnog područja poljoprivreda. Transakcija, iako nije objavljena, se procjenjuje na oko 330 milijuna eura

Između kompanija je potpisan Ugovor o ekskluzivnom pregovaranju, temeljem kojeg će Fortenova grupa nastaviti proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora samo s Podravkom, priopćili su iz Fortenova grupe.

Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvaća kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix. Detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda pokazale su da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije, zadane u transakciji, kao najpoželjniji strateški partner ovim kompanijama.

Jamac razvoja

'U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom maksimiziranja vrijednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom gospodarskog napretka cijele regije Slavonije i Baranje. U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije. Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK-u Vrbovec i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uvjetima kupoprodajnog ugovora s Podravkom donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlenike, nego i za sve druge dionike', komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Time polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora za dovršetak transakcije bit će potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Oglasili su se i iz Podravke.

'Iznimno nam je zadovoljstvo da je Fortenova grupa prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju. Iako je pred nama još puno posla do zaključenja transakcije, sigurna sam da bi ovo preuzimanje otvorilo novi prostor za stabilan rast i razvoj poljoprivrednih kompanija Fortenove, poštujući njihovu višestoljetnu tradiciju. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci uspješno zaključenje transakcije značit će ulazak u uspješnu i stabilnu Podravkinu grupaciju. Sigurna sam da će to imati i snažan pozitivan utjecaj na daljnje jačanje hrvatske poljoprivrede u cjelini. Uz to, Podravki, kao najvećoj hrvatskoj multinacionalnoj kompaniji, ova akvizicija predstavlja nove prilike za širenje poslovanja i rast', komentirala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Poljoprivredne kompanije koje bi Podravka trebala preuzeti, a to su BELJE plus d.o.o., PIK VINKOVCI plus d.o.o., VUPIK plus d.o.o., Energija Gradec d.o.o., BELJE AGRO-VET plus d.o.o. i FELIX plus d.o.o., nastavile bi poslovati kao samostalna trgovačka društva te bi nakon završetka transakcije, uz Prehranu i Farmaceutiku, zajedno činile novu poslovnu cjelinu, odnosno treći stup Podravkina poslovanja.

Bez zaduženja

'Podravka je visokoprofitabilna, financijski snažna i stabilna kompanija bez zaduženja, sa značajnim investicijskim kapacitetom. Ova akvizicija bit će financirana putem kredita kod komercijalnih banaka te očekujemo da će partner u transakciji biti i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Očekivano partnerstvo s EBRD-om promovirat će dodatni transfer znanja i najboljih svjetskih praksi u upravljanju poljoprivrednim kompanijama te će EBRD podržati uvođenje dobrih praksi korporativnog upravljanja i učinkovitih procedura upravljanja kompanijama.

Podravka namjerava ulagati u modernizaciju i povećanje produktivnosti poljoprivrednih kompanija kroz investicije u nove tehnologije, infrastrukturu i ljudske resurse. Uvjeti rada i materijalna prava radnika jedan su od najvažnijih prioriteta Uprave Podravke te bi, kao novi vlasnik, Podravka i u ovim kompanijama bila predana kontinuiranom radu na unapređenju uvjeta rada, prava i materijalnog položaja zaposlenika', kazali su.