ZAKON NA ČEKANJU

Hoće li ove godine biti što od Kuščevićevih kredita?

03.03.2017 u 22:06

Bionic
Reading

Ako ste planirali kupiti stan uz državnu pomoć, morat ćete se još malo strpjeti. Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji je još u studenom prošle godine predložio ministar graditeljstva Lovro Kušćević još nije stigao do Vlade pa prijeti opasnost probijanja zadanih rokova. U Kuščevićevu ministarstvu su pak optimistični te i dalje vjeruju da će procedura biti završena do sredine godine, a prvi krediti poteći u drugoj polovici

Iz ministarstva ističu da je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću završeno 12. siječnja te da su zaprimili stotinjak komentara koje su uzeli u razmatranje. 'Nakon što se svi komentari pregledaju i eventualno uvaže, Ministarstvo će Nacrt prijedloga Zakona poslati tijelima državne uprave na mišljenje. Kad se prikupe sva mišljenja izrađuje se Konačni nacrt prijedloga Zakona te se upućuje u Vladinu proceduru. Nakon prihvaćanja, Vlada ga upućuje u daljnju saborsku proceduru', objašnjavaju iz ministarstva na upit tportala.  

Prema ranijim najavama ministra Kuščevića, zakon je do kraja siječnja trebao biti na Vladi, a do kraja veljače u saborskoj proceduri. Međutim, propis koji s nestrpljenjem očekuju brojne mlade obitelji s neriješenim stambenim pitanjem još nije stigao do Banskih dvora. U Kuščevićevu ministarstvu još uvijek vjeruju da će subvencionirano kreditiranje zaživjeti tijekom ove godine.

'Vjerujemo kako će obvezna zakonska procedura biti gotova u prvoj polovici godine te da će Zakon o subvencioniranju stambenih kredita stupiti na snagu i početi se primjenjivati u drugoj polovici 2017. godine', poručuju iz ministarstva.

Podsjetimo, predloženim zakonom omogućuje se građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće. U planu je subvencioniranje kupnje stanova i kuća maksimalne vrijednosti od 100.000 eura, pri čemu cijena ne smije biti viša od 1.900 eura po kvadratnom metru.

Država bi u prve četiri godine plaćala 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje ili kupuju veći stan zbog povećanja obitelji.

Što se tiče visine kamatne stope, očekuje se da ona bude najviše 2,95 posto, što se planira postići provođenjem javnog natječaja. Uz osnovnu subvenciju, koja traje prve četiri godine otplate kredita, predviđena je mogućnost produljenja subvencije za svako novorođeno ili usvojeno dijete za dodatne dvije godine.

Prema izračunu tportala uštede u četiri godine kreću se od 8.260 do 16.500 eura (ovisno o visini kredita i roku otplate), a dodatno se povećavaju u slučaju novorođenog ili usvojenog djeteta.