ZAGREBAČKA BURZA

Indeksi se vratili u zeleni teritorij, Jadransko osiguranje u fokusu

Bionic
Reading

Nakon dva dana pada, domaće tržište kapitala je kraj tjedna ipak dočekalo u pozitivnom teritoriju. Indeksi su zabilježili blagi rast, dok je ukupna likvidnost oslabila u odnosu na dan ranije

Indeks CROBEX je s rastom od 0,04 posto kraj dana dočekao na 1.972,42 boda, dok je na tjednoj razini zabilježio pad od 1 posto, što je njegov prvi tjedni pad u posljednjih devet tjedana. Uži indeks CROBEX10 je ojačao blagih 0,1 posto, dok je širi indeks tržišta CROBEXplus zabilježio rast od 0,11 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, koji je uzletio 2,6 posto, dok je najveći pad zabilježio indeks sektora industrije, i to od 0,4 posto.

Ukupno je protrgovano oko 12,5 milijuna kuna, a milijunske promete su ostvarila dva izdanja. Daleko najaktivnije su bile dionice Jadranskog osiguranja, koje su na prometu od 6,1 milijun kuna zaključile uz nepromijenjenu cijenu. Aktivne su bile i dionice Auto Hrvatske, čija je cijena uzletjela 1,6 posto na prometu od 1,1 milijun kuna. Nadomak milijunskom prometu su bile i dionice AD Plastika, koje su ojačale 3,5 posto te se time svrstale među glavne dobitnike dana.

Titulu dobitnika dana je ipak pokupila dionica Instituta IGH, čija je cijena uzletjela 6,7 posto na prometu od 154 tisuće kuna. Dobre izvedba su imale i dionice Optima Telekoma, s rastom od 4,5 posto, te dionice Dalekovoda, koje su ojačale 2,8 posto.

Na strani gubitnika, najveće gubitke su zabilježile dionice hotelijera Turisthotela i Maistre, koje su oslabile 1,8 posto i 1,6 posto, a slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma i Atlantik Grupe s padovima od 0,6 posto i 0,4 posto.

Dobitnik danaInstitut IGH+6,71%99,99

Gubitnik danaTuristhotel-1,75%2.800,00

CROBEX+0,04%1.972,42

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE