UOČI PROSVJEDA

Kako se živi s mirovinom od 620 eura? Piletić: 'Puno lakše od ove Vladine mjere'

01.10.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Imaju li umirovljenici razloga za slavlje na svoj dan ili je vrijeme da izađu na ulice? Blok umirovljenika zajedno točno u podne na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića organizira prosvjed protiv siromaštva. Je li prosvjed politička agitacija i hoće li 'gost iznenađenja' biti predsjednik Milanović?

O tome su "U mreži Prvog" govorili ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

Špika o prosvjedu: Temeljni zahtjev da se ispuni obećanje iz 2016.

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika rekao je da puno očekuju od današnjeg prosvjeda. - Očekujemo pun Trg bana Josipa Jelačića, snažne poruke koje će ići prema Vladi, a razlozi su rastuće siromaštvo umirovljenika i potpuna inferiornost i nezainteresiranost Vlade da riješi probleme umirovljenika, kazao je. Dodao je da su temeljni problemi male mirovine i rastuće siromaštvo. - Poslušali smo jučer ono što kaže premijer Plenković, da će se do kraja ovog mandata mirovine podići na nekih 750 do 800 eura. Međutim, gospodin Plenković je zaboravio reći da su predikcije da će prosječna plaća za 2028. godinu biti iznad 1600 eura, što znači da se odnos mirovine i plaće neće pomaknuti ništa, napomenuo je. - Prije pet godina ja sam plaćao kuglu sladoleda 5 kuna, dakle, to je bilo 80 centi, a danas je to 3 eura ili 2,5, ali nisu mirovine podignute četiri puta nego tih 75%. Dakle, razbacivati se nekim nominalnim povećanjima, a ne reći da se realno nije povećalo ništa, je praktično varanje naše populacije, nastavio je. - Naš temeljni zahtjev i ono što mi tražimo danas i poslat ćemo jasnu poruku, to je da se ispuni obećanje iz 2016. godine i da prosječna mirovina bude što je prije moguće, odmah 60% prosječnih plaća, dodao je.

'Blok umirovljenici zajedno ima još 14 zahtjeva kao što su usklađivanje prosječne plaće i prosječne mirovine na razini 100 posto, čiji odnos je sada 70-30', ističe Špika, traže ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina, da se uz redovna usklađenja i nakon nove formule za izračun mirovina, riješi zakonski božićnica i uskrsnica, da se pod obiteljskim mirovinama poveća dio mogućnosti nasljeđivanja koji je sada 27 posto na 50-60 posto itd.

Gabričević: U zadnjih deset godina ispravljene mnoge nepravde prema umirovljenicima u RH

Hrvatska stranka umirovljenika neće se uključiti u današnji prosvjed.

'Mi smo dio Vlade, koalicijski partner u vladi Andreja Plenkovića, mi drugačije sve ovo vidimo i od početka smo se drugačije postavljali u odnosu na Blok umirovljenika zajedno', naglasio je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević. Kazao je da sadašnja prosječna plaća u RH za zadnje tromjesečje, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, iznosi 1321 euro, a prosječna mirovina je 620 eura i 13 centi, prema tome sada je prosječni udio mirovine u odnosu na plaću 46,94 posto.

'Kada je riječ o mirovinama, treba uzeti u obzir godine staža'

'Nije isto govoriti za mirovinu onoga tko ima 40 godina radnog staža i tko ima 3, 5 ili 10 godina radnog staža. Mirovine se isplaćuju iz mirovinskog fonda, to nije nikakva socijalna kategorija. Prema tome, mirovine se isplaćuju iz onoga što je uplaćeno u mirovinski fond. Mi imamo veliki broj umirovljenika, nažalost, koji nemaju 40 godina radnog staža', rekao je. Osvrnuo se i na penalizaciju.

'Veliki broj umirovljenika je penaliziran jer su njihove firme otišle u stečaj, propale. Prema tome, oni su otišli u mirovinu a nisu imali puni radni staž. Isto tako, jedan dio branitelja otišao je u mirovine, nije imao puni radni staž. I imate dosta takvih, prema tome, ne može se to jednoznačno gledati, nastavio je. Ustvrdio je da je Vlada mnogo učinila za umirovljenike te da su u 'zadnjih deset godina ispravljene mnoge nepravde prema umirovljenicima u RH'.

'Vi se trebate sjetiti da u vrijeme Milanovićeve vlade se mirovine nisu ni usklađivale, a formula je bila 50 naprama 50 i zapravo su za četiri godine one porasle negdje za oko deset eura, čak ispod deset eura. A pogledajte koliko su sada porasle samo u zadnje dvije godine? Netko će reći da malo je to, da je točno i ja bih želio da to bude više, ali inflacija je bila u zadnje dvije godine 27 posto, a mirovine su porasle 70 posto', napomenuo je.

Piletić: Ako rastu plaće, sasvim sigurno će rasti i mirovine

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, komentirao je današnji prosvjed. 'Ova Vlada nema se razloga bojati nikakvih prosvjeda, treba čuti koje će poruke biti. Vi ste postavili na samom početku emisije pitanje je li ovo zaista borba protiv siromaštva ili politička agitacija, čut ćemo i vidjeti danas tko će se sve obratiti s kakvim porukama', rekao je.

Naglasio je da danas Vlada u trećem mandatu pod vodstvom Andreja Plenkovića potpisuje sporazum o suradnji i nastavku rada Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike, 'tijela koje sve ove godine i bez prosvjeda i bez nekakvih uličnih akcija predlagalo Vladi mjere i Vlada je u velikoj mjeri prihvaćala prijedloge umirovljenika'.

'Ciljevi ovog vijeća su jasno zacrtani na zadnjoj sjednici u proteklom mandatu gdje smo rekli da je jedan od prvih prioriteta u ovom mandatu izmjena, odnosno donošenje novog zakona o mirovinskom osiguranju, kojim veliku većinu stvari smo mi već predložili, i postat će dio zakona, ne čekajući nikakve dvije godine ili neko cijelo mandatno razdoblje', pojasnio je.

Dodao je da se već počelo raditi na pisanju novog zakona. 'Mi ćemo vrlo brzo, još u ovoj godini, imati prijedlog zakona koji onda upućujemo prema Vladi i prema Hrvatskom saboru', rekao je. 'Ova Vlada je već dokazala da je redefinirala model usklađivanja mirovina dva puta godišnje tako da prati porast plaća i cijena. Dakle, ako rastu plaće, sasvim sigurno da će rasti i mirovine. To je povezano zakonskim rješenjima već dugi niz godina i kako god budu rasle plaće, rast će i mirovina', dodao je.

Kako se živi s mirovinom od 620 eura?

'580 eura je bila prosječna mirovina prije usklađivanja, sada nakon novog usklađivanja i s isplatom zaostataka, ona je 620 eura', kazao je ministar. Kako se živi s tom mirovinom?

'Puno lakše nakon što je ova Vlada podigla prosječnu sveukupnu mirovinu za 74 posto. Ja ću podsjetiti da je ona iznosila na kraju SDP-ove vlade manje od 350 eura', istaknuo je. Pojasnio je da su najniže mirovine dvama intervencijama u zakon povećane za gotovo 90 posto. 'U odnosu na cijene i na iznos mirovine, mi smo devet puta intervenirali upravo u ovim kriznim razdobljima ne na temelju uplate doprinosa ili na temelju mirovinskog prava, nego upravo kao jasnu poruku Vlade da će zaštititi sve naše građane s niskim primanjima', rekao je Piletić.

Je li prosvjed politička agitacija?

'Prosvjed nije nikakav politički stup ili agitacija za bilo koga, prosvjed je protiv siromaštva. I na samom prosvjedu, i vidjeli ste na svim konferencijama za medije, nijednom nije bio logo bilo koje stranke iza naših leđa, već ste jučer vidjeli onaj natpis protiv siromaštva', napomenuo je Špika.

Hoće li predsjednik Milanović biti 'gost iznenađenja' na prosvjedu?

'Gost iznenađenja ne bi bio gost iznenađenja ako kažemo tko će biti i ako će biti (...)Znači neću demantirati, neću potvrditi', poručio je Špika. Referirao se na ministra i izjavu da nitko nije napravio više za umirovljenike nego što je napravio HDZ.

'Sve ono što je napravio HDZ, sindikat, Matica umirovljenika i Hrvatska stranka umirovljenika u zadnjih 15-20 godina, pa posebno ova zadnja dva mandata Andreja Plenkovića, je nikada veće siromaštvo umirovljenika, nikada veći broj umirovljenika nije trebao primiti financijsku pomoć', rekao je.

Ministar Piletić odgovorio mu je pozvavši se na današnji prosvjed. 'Jasno je svakome umirovljeniku da današnji prosvjed nije vaša iskrena borba protiv siromaštva, nego politička agitacija', kazao je.

Energenti poskupljuju deset posto, kako će se to odraziti na standard umirovljenika?

'Svaka pomoć umirovljenicima je dobrodošla. Dakle, umirovljenici bi imali neku godišnju uštedu na električnu energiju negdje 100 eura, na plinu nekih 80 i na grijanju nekih 60 eura. Što je na koncu konca ništa ako se ne promijeni izračun mirovine, jer su umirovljenici, posebno ovi radnički umirovljenici, svaki mjesec u minusu za 200 eura', rekao je Špika.

'Mi kažemo, dajte umirovljenicima njihove zarađene mirovine, onda im ne trebaju nikakve subvencije jer u prosjeku 200 eura veća mirovina garantira ovo. Dakle, to je 2400 eura godišnje veći prihodi, a oni daju po 100 eura 2-3 puta godišnje. Ovo nije nikakvo povećanje, jer odnos mirovine u odnosu na prosječnu plaću se u 9 godina nije pomaknuo nijedan jedini postotak. On je isti, a mi tražimo da se to pomiri i da prosječna mirovina bude 60% prosječne plaće i od toga nećemo odustati', ponvoio je Špika.

Gabričević se osvrnuo na porez na mirovine. 'Hrvatska stranka umirovljenika je tražila i još uvijek razgovaramo o tome, da svi oni koji imaju 40 godina radnog staža, oni koji imaju puni radni staž, da ne plaćaju ništa, nikakav porez na mirovine. Tako bi i one koji su sada u svijetu rada stimulirali da i ostanu što duže u svijetu rada, da imaju svi kad idu u mirovinu 40 godina radnog staža i više, kako ne bi kasnije plaćali porez na mirovine. Ali svakako neće ostati 560 eura, taj odbitak će biti povećan, koliko će biti povećan, još nije porezna reforma završena, nećemo o tome sada nagađati, ali zasigurno umirovljenici mogu biti sigurni da će to biti povećano', rekao je Gabričević.