VRUĆI POSLOVI

Koje je zanimanje potrebnije u krizi nego dobar financijaš?

20.12.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Prethodno iskustvo vrlo je čest uvjet kada se u današnje vrijeme zapošljavaju ekonomisti, financijaši i računovođe. Čak 61 posto poslodavaca koji nude zaposlenja za taj profil zanimanja traže u prosjeku 3,5 godina radnog iskustva, što je oko godinu dana više od prosjeka za sve oglase objavljene na portalu MojPosao

Donosimo vam nekoliko oglasa iz kategorije Ekonomija, financije i računovodstvo. Ukoliko svojim kvalifikacijama i iskustvom zadovoljavate postavljene uvjete, svakako provjerite jeste li svoj životopis prilagodili tako da vas odvede na željeni intervju.

SPAR Hrvatska za ured u Zagrebu traži osobu za poziciju samostalni knjigovođa (m/ž). Novi zaposlenik bit će zadužen za evidenciju matičnih podataka kupaca i dobavljača, naplatu potraživanja, izradu izvještaja i ostale poslove koje obavlja knjigovođa. Uz završen ekonomski fakultet ili višu školu, trebate imati petogodišnje radno iskustvo, dobro poznavati rad na računalu i odlično govoriti njemački jezik. Svi zainteresirani dodatne informacije mogu pronaći u natječaju i prijaviti se do 7. siječnja.

Za sljedeći posao možete se prijaviti najkasnije do Božića. Partner banka za poslove unutarnje revizije u svim poslovnim područjima i organizacijskim jedinicama banke zapošljava revizora (m/ž). I za ovaj je posao važno da imate iskustva, i to minimalno dvije godine na sličnim poslovima. Ukoliko posjedujete certifikat ovlaštenog internog revizora, to će vam donijeti prednost. Ako je na sve do sada vaš odgovor potvrdan, provjerite zadovoljavate li i ostaleuvjete navedene u oglasu.

Adecco za potrebe H&M-a traži osobu za poziciju business controller (m/ž). Uz visokoškolsko obrazovanje, iskustvo na poslovima budžetiranja i kontrolinga te vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, u oglasu su navedeni i ostali uvjeti, a prijave su moguće do 7. siječnja.

Kada se analiziraju prosječne plaće za zanimanja koja smo ovaj tjedan izdvojili, prema podacima servisa MojaPlaća, najbolje su plaćeni financijski kontrolori s prosječnom plaćom od čak 8.005 kuna, slijede revizori s 7.121 kunom, dok su knjigovođe plaćene najniže – tek 4.628 kuna.

Obično se smatra da je teže sastaviti životopis i molbu kandidatima bez radnog iskustva te da su boljoj poziciji oni koji već rade dvije, pet ili više godina. Ipak, i u njihovom slučaju postoje ‘zamke’ na koje je dobro pripaziti.

Ukoliko imate pet ili više godina radnog iskustva, a kako bi vaš životopis radio u vašu korist, dobro je prilagoditi ga oglasima na koje se prijavljujete. U oglasima za posao vrlo se precizno navode uvjeti koje kandidat mora zadovoljavati, kao npr. ‘dvije godine radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima’.

To znači da, prilikom prijave, ne morate navoditi cjelokupno radno iskustvo (posebno ako ga imate više od pet godina), već istaknuti samo one poslove koje ste radili u posljednje vrijeme te poslove koji su vrlo slični ili isti poslu za koji je raspisan natječaj. Naime, poslodavca ne zanima koliko je vaš životopis impresivan općenito, već kako se vaše iskustvo uklapa u njegov profil idealnog kandidata i profil njegove tvrtke.

Stoga nije cilj naglasiti koliko radnog iskustva imate, već kakvog. Donosimo vam konkretan primjer online životopisa ekonomista koji ima dvije godine radnog iskustva, a pomoću kojeg i vi sami možete unaprijediti ili kreirati svoj profil te ga prilagođavati, ovisno o natječaju na koji se prijavljujete.