TEŠKA ARTILJERIJA

Ljutiti Linić optužio Inu da radi protiv Vlade

08.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Zahtjevom za avanasno plaćanje tvrtkama u predstečajnoj nagodbi Ina je razbjesnila ministra financija Slavka Linića koji je ocijenio kako je to poruka protiv Vlade i protiv konsolidacije gospodarstva, te opstukcija hrvatske Vlade, otkriva Novi list

Predstečajne nagodbe, piše novilist.hr, trebale su donijeti konsolidaciju poduzećima koja su zapala u poteškoće, ali koja imaju budućnost, no dijelu poduzeća koja su izabrala taj put, otvaranje predstečajne nagodbe donosi samo probleme i otežava poslovanje.

Naime, poslovnim partnerima takvih tvrtki otvaranje predstečajne nagodbe nije znak da nastoje urediti financije i sanirati dugove, pa im nakon otvaranja predstečajne nagodbe postrožavaju uvjete poslovanja.

Upravo tako postupa i Ina, tvrtka čiji je najveći pojedinačni vlasnik mađarski MOL, ali u kojoj Vlada ima više od 44 posto dionica. Odlukom da postroži uvjete partnerima koji su zatražili predstečajnu nagodbu, Ina je odlučila ići i protiv Vlade.

Ta je naftna kompanija odlučila je da će svi koji otvore predstečajnu nagodbu morati ubuduće Ini avansno plaćati za robu koju kupuju od nje i nijedno poduzeće više ne može kupovati, primjerice, gorivo Ininom karticom, odnosno s odgodom plaćanja.