TRŽIŠTE KAPITALA

Na Zagrebačkoj burzi bez jasnog sentimenta investitora

Bionic
Reading

U srijedu se na hrvatskom tržištu kapitala nije baš moglo očitati raspoloženje investitora. CROBEX se vratio u zeleni teritorij nakon tri dana pada i zaključio dan sa stidljivim rastom od 0,05 posto, isto kao njegova šira inačica CROBEXplus.

S druge pak strane, CROBEX10 je završio u crvenom s padom od 0,13 posto. Među sektorskim indeksima, prehrambeni je ostao nepromijenjen, turistički se zadržao u zelenom, dok su ostali izgubili na vrijednosti. Najveći pad je imao građevinski sektor od 1,4 posto zahvaljujući padu obje njegove sastavnice (Dalekovod i Ingra).

U nedostatku blok transakcija, ukupna dionička likvidnost se znatno smanjila u odnosu na dan ranije i iznosila je 964 tisuće eura. U fokusu investitora je bio Dalekovod, koji je prikupio skoro 180 tisuća eura, no izgubio na vrijednosti 1,9% nakon što je dan ranije imao jednu od najboljih dnevnih izvedbi. S ovime je ujedno odnio i titulu gubitnika dana. Likvidna je bila i Zagrebačka banka s prometom od 116 tisuća eura i minusom od 0,3 posto te Končar koji je na prometu od 116 tisuća eura ostao nepromijenjen.

Osim Dalekovoda, loš dan su imali i Tehnika s padom od 1,8 posto te AD Plastik s minusom od 1,2 posto. Institut IGH je treći dan za redom odnio titulu dobitnika dana, s rastom od 9,1 posto i zaključnom rekordnom cijenom od 24 eura. Dobar dan su imali i Đuro Đaković s plusom od 5,4 posto i Ilirija s rastom od 3,3 posto.

Dobitnik dana: Institut IGH +9,09% 24,00

Gubitnik dana: Dalekovod -1,90% 3,10

CROBEX +0,05% 2.942,25