nova knjiga

Nagrađivana stručnjakinja savjetuje kako biti zamijećen na poslu: Četiri ključna koraka

11.10.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Jessica Chen, nagrađivana novinarka CNBC-a i stručnjakinja za komunikacije objavila je novu knjigu 'Pametno, a ne glasno: Kako biti zamijećen na poslu iz pravih razloga' u kojoj savjetuje profesionalce kako komunicirati s povjerenjem i istaknuti se na radnom mjestu

U novoj knjizi novinarka CNBC-a Jessica Chen savjetuje profesionalce te ih upućuje na četiri ključne stvari.

1. Prestanite čekati i počnite dijeliti

Ponekad se možda suzdržavate reći ono što vam je na umu jer želite biti sigurni da doprinosite nečim vrijednim.

To može proizaći iz velikih očekivanja koja postavljate pred sebe, navodi na CNBC-u, potrebe da budete savršeni ili želje da imate sve informacije prije nego što počnete odmjeravati. No, ono što je vama opće poznato, nekome drugom može biti genijalno.

Nemojte odbacivati ​​ili umanjivati ​​svoje misli prije nego što uopće pokušate sudjelovati u raspravi.

Chen savjetuje da iznesete pretpostavke ili istaknete rizike, informacije isporučite jasno, koncizno i izravno kako bi vas drugi doživjeli kao angažiranog pojedinca.

2. Tražite ono što želite

Želite li se promovirati, Chen savjetuje uključivanje u željeni projekt ili inovativnu ideju te fokusiranje na publiku.

Na primjer, ako vaše nadređene pokreću određene metrike, svakako uskladite ono što tražite s tim kako bi mogli vidjeti kako će im ono što želite, pomoći u onome što oni žele.

Ako znate da će vaš voditelj odjela pitati o proračunu, troškovima i resursima, svakako se pripremite i napravite plan. Treba predvidjeti potrebe i brige drugih.

3. Pratite

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti jest ugodno druženje. Slobodno ponudite novu informaciju, svježi uvid, dodatno istraživanje ili više podataka kako biste potaknuli razgovor i dobili ono što trebate.

Iako se ovo može činiti neugodnim, jer ne želite da vas se doživljava kao napadne, riječ je o cijeloga radnog procesa.

4. Proslavite svoje pobjede

Za mnoge od nas, slavljenje pobjeda ljudi do kojih nam je stalo - poput prijatelja i obitelji - djeluje prirodno. Ali kada je riječ o slavljenju nevjerojatnog posla koji radimo, ponekad to zanemarimo jer ne želimo da nas vide kao hvalisave, egocentrične ili glasne. Međutim, isticanje doprinosa može otključati stvoriti veće i nove prilike na poslu.

Da biste to učinili na način koji ne čini da se hvalimo, razgovarajte ne samo o svojim postignućima, već i o lekcijama koje ste usput naučili, savjetuje Jessica Chen.

Na primjer, možete reći: 'Oduševljen sam što sam završio ABC projekt sa stopom uspješnosti X. Evo ključnih zaključaka iz ovog projekta koji su mi bili korisni…'.