kriptovalute

Nayib Bukele poznat je po kupnji Bitcoina, ali druge vlade u tišini drže još veće količine

26.09.2024 u 22:16

Bionic
Reading

Nayib Bukele, predsjednik Salvadora, postao je najprepoznatljiviji svjetski vođa po svojim otvorenim kupnjama Bitcoina u ime svoje zemlje, no podaci CoinTelegrapha pokazuju da druge svjetske vlade u tišini drže daleko veće količine kriptovalute.

Dok Bukele javno promovira Bitcoin kao ključni dio financijske strategije Salvadora, mnoge druge države ulažu u ovu digitalnu imovinu bez velike medijske pompe.

Prema posljednjim podacima, devet svjetskih vlada i entiteta posjeduje ukupno 529.365 Bitcoina, što je više od 33,78 milijardi dolara. Ovo čini oko 2,521% od maksimalnih 21 milijun Bitcoina koji će ikada biti izrudareni.

Na vrhu popisa nalazi se vlada Sjedinjenih Američkih Država s najvećom količinom Bitcoina, dok Kina zauzima drugo mjesto. Iako se njihovo ulaganje u Bitcoin odvija daleko od očiju javnosti, podaci ukazuju da su to najveći globalni igrači kada je riječ o ovoj digitalnoj valuti. Ujedinjeno Kraljevstvo također drži značajan broj Bitcoina, a slijedi ga Ukrajina, čija vlada aktivno upravlja kriptovalutama u sklopu financijske strategije.

Osim tih država, vlade Butana, Salvadora, Finske, Gruzije i Njemačke također posjeduju određene količine Bitcoina, ali značajno manje u usporedbi s vodećim državama. Dok je Salvador na naslovnicama zbog svojih otvorenih kripto-investicija, druge zemlje očito biraju put diskrecije.

Ove brojke pokazuju da se sve veći broj država okreće Bitcoinu kao dijelu svoje dugoročne strategije, svaka s različitim razlozima i pristupima. Međutim, zajednički nazivnik je jasno ulaganje u digitalnu imovinu s potencijalom rasta i stabilnosti.

Zadnja ažuriranja ovih podataka provedena su 17. rujna 2024., a daljnje promjene i aktivnosti na tržištu Bitcoina prate financijske zajednice s velikim interesom.