Kakeibo

Nemate pojma kamo vam odlazi novac? Ova jednostavna japanska metoda zauzdava potrošnju

08.09.2024 u 18:06

Bionic
Reading

Kako rastu troškovi života, sve je teže kontrolirati osobnu potrošnju i kućne budžete. Upravljanje novcem inače je vještina koja mnogima nedostaje. Dobro rješenje za bolju kontrolu nad financijama imaju Japanci. Njihova tradicionalna metoda kakeibo na prvu se čini staromodnom, ali se pokazala izuzetno efikasnom

Kakeibo (izgovara se 'kah-keh-bo') je duboko ukorijenjen u japanskoj kulturi i tradiciji. Osmislila ga je Hani Motoko, prva japanska novinarka, još 1904. godine. Prvenstveno je bio namijenjen domaćicama za bolje upravljanje kućnim financijama, ali i da ih osnaži u svijetu u kojem su žene tada bile uglavnom ograničene na kućanske poslove.

S vremenom je kakeibo postao popularan među svim slojevima društva, neovisno o spolu ili društvenom statusu.

Osnovne karakteristike kakeiba

Temelji se na ručnom vođenju bilješki o prihodima i rashodima, što pomaže u stvaranju svijesti o tome gdje i kako se troši novac.

Ovo su ključne karakteristike kakeiba:

Mjesečno planiranje i ciljevi - na početku svakog mjeseca korisnici postavljaju svoje financijske ciljeve. To uključuje određivanje koliko novca žele uštedjeti, na što se žele fokusirati (naprimjer, smanjenje nepotrebnih troškova), kao i planiranje većih izdataka što se očekuju tijekom mjeseca.

Praćenje prihoda i rashoda u dnevniku s posebnim odjeljcima za unos svih prihoda i rashoda.

Troškovi se kategoriziraju u četiri kategorije:

  • Osnovne potrebe: troškovi koji su neizbježni, kao što su stanarina, računi, hrana i prijevoz.
  • Dodatne potrebe: stavke koje nisu nužne za preživljavanje, ali su važne za svakodnevni život, poput odjeće i kućanskih potrepština.
  • Luksuz: troškovi vezani uz zabavu, izlaske, restorane, hobije i druge aktivnosti koje nisu esencijalne.
  • Neočekivani troškovi: nepredviđeni izdaci poput hitnih popravaka, medicinskih troškova ili drugih izvanrednih situacija.

Mjesečna analiza - na kraju svakog mjeseca korisnici analiziraju svoje financije: koliko su potrošili, koliko su uspjeli uštedjeti i gdje je moguće napraviti poboljšanja. Cilj je identificirati obrasce potrošnje i prilagoditi ih kako bi se postigla bolja financijska stabilnost u narednim mjesecima.

Postavljanje ciljeva za sljedeći mjesec - na temelju analize korisnici postavljaju nove ciljeve za sljedeći mjesec. Ovaj korak omogućuje kontinuirano poboljšanje financijskog stanja i održavanje discipline.

Kako kakeibo pomaže u postizanju financijske stabilnosti?

Jedna od najvažnijih snaga ove metode njezina je jednostavnost. Ručno zapisivanje troškova može se činiti staromodnim u eri aplikacija i digitalnih alata, no upravo ta jednostavnost omogućuje ljudima da usmjere pažnju na svoje financije i razviju dublju svijest o tome kako troše novac. Svakodnevnim praćenjem troškova i planiranjem kakeibo potiče korisnike na promišljanje o njihovim financijskim odlukama.

Za mnoge ljude bio je presudan alat u procesu izlaska iz duga, uštede novca za posebne ciljeve, kao što su putovanja ili kupovina nekretnine, te postizanje dugoročne financijske stabilnosti.

Na webu se mogu naći mnoga svjedočanstva o efikasnosti kakeiba. Tako japanska učiteljica u tridesetima tvrdi da je uspjela uštedjeti značajnu svotu za polog za stan. Prije nego što je počela koristiti ovu metodu kaže da nije imala kontrolu nad svojim financijama i često je trošila novac na nepotrebne stvari, a pomoću kakeiba naučila je prepoznati obrasce nepotrebne potrošnje, usvojila disciplinu štednje i postigla svoj financijski cilj.

Još jedan primjer je mladi bračni par iz Tokija koji je uspio smanjiti svoje dugove korištenjem kakeiba. U početku su bili skeptični prema ideji ručnog vođenja financija, ali ubrzo su shvatili da im pomaže bolje razumjeti na što odlazi njihov novac. Uz pomoć kakeiba uspjeli su prepoznati i eliminirati nepotrebne troškove, poput čestih večera u restoranima i impulzivnih kupovina, te su se fokusirali na vraćanje duga i izgradnju financijskog okvira za budućnost.

Kakeibo u modernom svijetu: Tradicija koja odolijeva vremenu

Iako se svijet financija ubrzano digitalizira, s brojnim aplikacijama i alatima koji nude automatsko praćenje troškova, kakeibo i dalje ostaje relevantan. Njegova popularnost raste ne samo u Japanu, već širom svijeta. Ljudi sve više prepoznaju vrijednost svjesnog trošenja i važnost preuzimanja kontrole nad svojim financijama. Kakeibo nudi jednostavan, ali učinkovit način za to.

U Japanu on nije samo način vođenja budžeta; dio je šire filozofije života koja uključuje skromnost, svjesnost i umjerenost. U kontekstu globalnog društva, u kojem je potrošnja često motivirana željom za instant zadovoljstvom, kakeibo nudi protutežu, podsjećajući ljude na važnost dugoročnog planiranja i discipline.

Budžet omotnice

Kakeibo funkcionira na sličan način kao i sustav proračuna u novčanim omotnicama (planiranje mjesečnih troškova dijeljenjem prihoda u fizičke omotnice).

Ovom metodom jednostavno koristite označene omotnice koje sadrže gotovinu za svaku kategoriju troškova. Naprimjer, ako ste u proračunu za hranu za mjesec dana izdvojili 400 eura, koristit ćete samo novac namijenjen toj kategoriji u određenoj omotnici.

Cilj je spriječiti vas da prekomjerno trošite ograničavanjem količine novca koji imate na raspolaganju. To vam može olakšati praćenje mjesečnih izdataka i pomoći da potrošnja bude pod kontrolom.

Dobra vijest je da, umjesto da nosite gotovinu u kuvertama, neke platforme za internetsko bankarstvo nude način da to učinite digitalno stvaranjem 'virtualnih' koverti – ponekad u obliku namjenskih računa – za različite kategorije namjene.