IZNIMNE GODINE

Provjerili smo prinose mirovinskih fondova, evo koliko su zaradili štedišama

07.08.2024 u 06:06

Bionic
Reading

Obvezni fondovi koji upravljaju mirovinskom štednjom više od dva milijuna hrvatskih građana već drugu godinu zaredom postižu natprosječne rezultate.

U prvih sedam mjeseci prinosi većine mirovinskih fondova drugog stupa premašili su prosječne godišnje prinose u zadnjih pet godina, a najviše razloga za zadovoljstvo imaju osiguranici fondova A kategorije. S druge strane, podbacili su fondovi C kategorije čiji prinosi su i dalje osjetno ispod stope inflacije.

Četiri fonda A kategorije, čiji portfelj pretežno čine dionice domaćih i stranih kompanija, od početka godine do 1. kolovoza ostvarili su zaradu u rasponu od 5,19 do 11,29 posto. Iznimnim rezultatima kumovali su pozitivni trendovi na svjetskim dioničkim tržištima.

Unatoč povremenim oscilacijama, vodeće svjetske burze u ovoj su godini nastavile snažno rasti pod utjecajem dobrih poslovnih rezultata kompanija i izbjegavanja recesije u vodećim gospodarstvima. Indeks S&P 500 u prvih sedam mjeseci ojačao je 15,8 posto, a Nasdaq Composite 17,3 posto. Među istaknutim dobitnicima su i tržišta regije, uključujući Zagrebačku burzu s rastom Crobexa od 19,1 posto.

I ove je godine kao i lani, najuspješniji fond PBZ CO. U sedam mjeseci ovaj fond je ostvario respektabilan prinos od 11,3 posto. S druge strane, najsporije je opet rastao RBA fond s prinosom od 5,2 posto.

I fondovi kategorije B, u kojem štedi najveći broj osiguranika, bilježe visoke stope rasta. Od početka godine ostvarili su prosječni prinos od 6,45 posto dok su u cijeloj prošloj godini rasli 10,2 posto.

Najbolji rezultat i u ovoj kategoriji bilježi fond PBZ CO s prinosom od gotovo devet posto do je najslabiji RBA fond, koji je porastao za 3,7 posto.

Znatno slabije rezultate bilježe fondovi kategorije C, koji pretežno ulažu u državne obveznice. Iako su i obveznička tržišta nastavila rasti, stope prinosa bile su osjetno niže.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U prvih sedam mjeseci prosječno su rasli po stopi od 1,63 posto dok je prosječni godišnji prinos u 2023. dosegnuo četiri posto. Najbolje je poslovao Erste fond s prinosom od 2,03 posto dok je najniži prinos (+1,40 posto) i u ovoj kategoriji ostvario Raiffeisen fond.

Premda mirovinski fondovi drugog stupa ostvaruju dobre rezultate još uvijek većina građana prilikom odlaska u mirovinu bira mirovinu samo iz prvog stupa. Doduše, od početka ove godine postupno se povećava broj korisnika kombinirane mirovine zahvaljujući i izmjenama zakona koji reguliraju drugi mirovinski stup.

U prvih šest mjeseci, mirovinu iz prvog i drugog stupa izabralo je 2.094 novih umirovljenika, a lani je u cijeloj godini u dvostupnu mirovinu otišlo oko 2.800 osiguranika.