priopćili iz banke

Neto dobit HPB-a u prvom polugodištu veća za 6,4 posto

30.07.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 45,1 milijuna eura što je 6,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, priopćio je HPB u utorak

Polugodišnja neto dobit HPB-a proizlazi iz snažnog rasta neto kamatnog prihoda koji je viši za 65 posto nego u prvom polugodištu 2023. godine, primarno zbog tržišnog kretanja kamatnih stopa te većeg volumena plasmana kod centralnih banaka i ostalih financijskih institucija, kažu u HPB-u.

Dodaju da je rast neto prihoda od naknada i provizija od 28 posto rezultat viših prihoda od platnog prometa, garancija i ostalih naknada po kreditima, nastavno na pozitivne učinke integracije Nove hrvatske banke i novih klijenata u HPB-u.

Operativni troškovi su u prvom polugodištu također rasli uslijed pripajanja Nove hrvatske banke, ali i zbog općeg rasta razine cijena, na 54,9 milijuna eura. Međutim, rast prihoda daleko je nadmašio rast troškova te je ostvarena operativna dobit od 55,2 milijuna eura uz rast od 38,9 posto.

Imovina HPB-a je u prvom polugodištu smanjena za 2,4 posto, na 6,9 milijardi eura, no na međugodišnjoj razini je i dalje viša za 42,4 posto. Takav razvoj događaja u HPB-u stavljaju u kontekst izrazito snažnog i rekordnog rasta u 2022. i 2023., kojim je HPB dosegao peto mjesto među bankama u Hrvatskoj po tržišnom udjelu, dok 2024. godinu, kako kažu, obilježava konsolidacija i stabilizacija bilance na novoj, višoj razini.

Za razliku od a vista depozita, oročeni depoziti rasli su za 6,8 posto.

Tržišna cijene dionice HPB-a je u prvom polugodištu porasla za 23 posto, čime tržišna kapitalizacija na kraju polugodišta iznosi 465,7 milijuna eura.