REZOVI U ZDRAVSTVU

Ostojić otima posao privatnicima

15.07.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Nakon što su im smanjene cijene pa potom otkazani ugovori s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje privatne zdravstvene ustanove strahuju da će ostati i bez privatnih pacijenata

Naime ministar zdravlja Rajko Ostojić planira od jeseni omogućiti državnim bolnicama primanje privatnih pacijenata u slobodnim bolničkim terminima, ali uz plaćanje pune cijene zdravstvene usluge, doznaje Poslovni dnevnik.

Iako je još uvijek nejasno odnosi li se ta najava samo na pacijente koji nisu osiguranici HZZO-a, nameće se logično pitanje smiju li se zdravstvene usluge na taj način uskratiti i osiguranicima HZZO-a koji ne žele čekati na pretragu ili operaciju mjesecima ili godinama te odmah žele termin i spremni su to platiti iz vlastitog džepa.

No u Ministarstvu zdravlja nemaju odgovore na mnoga pitanja koja za sobom povlači ovakav način liberalizacije tržišta i odgovaraju da je riječ o inicijalnom planu koji tek treba razraditi.

Cilj je ovakvog modela, kažu u Ministarstvu, da se bolnicama koje dobro rade i posluju omogući dodatna zarada. Stoga u ovom trenu nemaju odgovor na pitanja prema kojim kriterijima će se bolnicama dopuštati primanje privatnih pacijenata, po kojoj cijeni će naplaćivati usluge te tko će izvoditi zahvate i u kojim terminima.