Beskrupulozna strategija

'Otpusti pa zaposli': Kako tvrtke otpuštaju radnike pa im nude nove ugovore

13.09.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Pandemija nije poremetila samo našu svakidašnjicu, nego i načine poslovanja, pa su tijekom tog razdoblja brojne velike firme otpuštale radnike i ponovo ih zapošljavale nudeći im ugovore s lošijim uvjetima

Tesco, britanski multinacionalni trgovački lanac mješovitom robom, izgubio je borbu na Vrhovnom sudu zbog strategije 'otpusti, pa ponovno zaposli', prenosi BBC.

Sukob je započeo 2021. godine nakon što je Tesco predložio otpuštanje zaposlenika u nekim od svojih distribucijskih centara i onda njihovo ponovno zapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima i s drugačijim ugovorom. Plaće bi im po novom ugovoru bile niže, što je potaknulo sindikat USDAW na poduzimanje pravnih mjera.

Ovakva situacija potaknula je pozive sindikata i oporbenih političara da se ojačaju radnička prava, uključujući zabranu prakse poznate kao 'otpusti pa ponovno zaposli'.

Najuočljiviji slučaj bio je onaj P&O Ferriesa, brodarske tvrtke koja upravlja trajektima Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Francuske i Nizozemske, a koja je 2022. godine otpustila 800 svojih radnika zaduživši agenciju da ih zamijeni.

Kontroverzna strategija

Mnoge su tvrtke uslijed pandemije izgubile puno klijenata i posla pa su koristile 'otpuštanje i ponovno zapošljavanje' da bi smanjile troškove radne snage.

Kada poslodavci žele promijeniti uvjete rada svojih radnika, ali ne žele ostati bez njih, onda koriste strategiju 'otpusti pa zaposli', obično u slučaju da imaju problema s financijama, a žele se zadržati na tržištu.

  • +4
Sindikati prosvjeduju ispred parlamenta Izvor: Profimedia / Autor: Vuk Valcic / Zuma Press / Profimedia

Obično menadžeri pregovaraju sa sindikatima ili predstavnicima radnika da bi pokušali postići dogovor koji bi svima više ili manje odgovarao. Ako to iz ovog ili onog razloga nije opcija, onda poslodavci otpuste određeni broj radnika i ponude im ponovo zaposlenje, ali pod novim uvjetima.

Tako ih stave pred gotov čin nudeći im dvije opcije: prihvatiti lošije uvjete koje prije nikada ne bi prihvatili ili izgubiti posao.

Bilo je i izvješća o tome da je otpuštenim radnicima rečeno da se mogu ponovno prijaviti za svoja stara radna mjesta putem agencije, što spada u kategoriju strategije 'otpusti i ponovno zaposli', jedino što se odvija preko posrednika, a ne direktno, kao što je bio slučaj s tvrtkom P&O Ferries.

Još nije protuzakonito, ali je - jadno

Tescu je u rujnu britanski Vrhovni sud zabranio ovakvo postupanje s radnicima.

Radnici prosvjeduju protiv strategije 'otpusti pa zaposli' Izvor: Društvene mreže / Autor: The Independent

Otpuštanje i ponovno zapošljavanje nije protuzakonito, ali poslodavci moraju slijediti dug proces, formalno konzultirajući radnike i sindikate te poštujući zadane otkazne rokove.

Ako to ne poštuju, izlažu se pravnim reperkusijama na sudu.

Zaposlenici i sindikati također mogu osporiti proces otpuštanja i ponovnog zapošljavanja na temelju toga da takvo postupanje nije pošteno, jer zašto bi samo pojedine radnike snašla takva sudbina, a druge ne.

Laburisti su obećali da će zabraniti otpuštanje i ponovno zapošljavanje u svom izbornom manifestu 2024. godine, a nakon presude Tescu u rujnu, vlada je rekla da namjerava donijeti zakon kojim će se to 'uskoro' učiniti.

Malo je podataka

Vlada ne bilježi broj otpuštanja i ponovnog zapošljavanja, a izvješće koje je naručila 2021. godine pronašlo je malo podataka o tome koliko je bilo takvih slučajeva.

No nakon pandemije je anketa, koju je grupa sindikata provela u siječnju 2021. godine, pokazala da je devet posto radnika od ožujka 2020. godine rečeno da se ponovno prijave za posao u istoj firmi, ali pod lošijim uvjetima.

Mnogi ljudi s kojima su sindikati razgovarali rekli su da smatraju da ta praksa postaje sve češća, ne samo među velikim tvrtkama, već i među manjim poslodavcima, a neki su rekli da se sve više poslodavaca okreće 'otpuštanju i ponovnom zapošljavanju'.