dobro im ide

Ova europska zemlja rastura konkurenciju, sve pripisuju četverodnevnom radnom tjednu

28.10.2024 u 20:18

Bionic
Reading

Prema istražuvanju objavljenom prošli tjedan, islandsko gospodarstvo po tempu rasta nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna bez smanjenja plaća u cijeloj zemlji

Između 2020. i 2022. godine, 51 posto radnika u zemlji prihvatilo je ponudu skraćenog radnog tjedna, izvijestila su dva instituta, napominjući kako je taj postotak vjerojatno još viši danas.

Prošle godine, Island je zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, navode Autonomy Institute iz Ujedinjenog Kraljevstva i Islandska udruga za održivost i demokraciju (Alda).

Ravnoteža poslovnog i privatnog

'Ovo istraživanje pokazuje stvarnu priču o uspjehu: kraći radni tjedan postao je široko prihvaćeni na Islandu(...)a gospodarstvo je snažno po brojnim pokazateljima,' izjavio je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldiju.

U dva velika pokusa provedena između 2015. i 2019. godine, zaposlenici u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati tjedno bez smanjenja plaće. Mnogi sudionici ranije su radili 40 sati tjedno.

U eksperimentima je sudjelovalo 2.500 osoba — više od jedan posto islandske radne populacije u to vrijeme — a cilj je bio održati ili povećati produktivnost uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Akureyri, Island Izvor: Profimedia / Autor: Reinhard Pantke / imageBROKER / Profimedia

Dobrobit radnika na prvom mjestu

Istraživači su otkrili da je produktivnost u većini radnih mjesta ostala ista ili se poboljšala, dok se dobrobit radnika 'dramatično' povećala u raznim mjerilima, od percipiranog stresa i iscrpljenosti do zdravlja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Nakon ovih pokusa, islandski sindikati pregovarali su o skraćenju radnog vremena za desetke tisuća svojih članova diljem zemlje.

Prema najnovijim podacima Međunarodnog monetarnog fonda, u 2023. godini islandsko gospodarstvo naraslo je za pet posto, što je jedna od najviših stopa među bogatijim europskim ekonomijama. To je znatno više od prosječne stope rasta zemlje od samo dva posto u u desetljeću između 2006. i 2015. godine.

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast na Islandu ove i iduće godine.