nije im lako

Paradoksalna pojava: Ljudi s većim primanjima češće se zadužuju zbog podmirenja troškova

23.10.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Nešto više od 70 posto Nijemaca spremno se zadužiti radi kupovine, a znatno veću sklonost pokazuju oni s većim primanjima, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke YouGov

Nešto više od 70 posto ispitanika navelo je da je najmanje jednom posegnulo za vanjskim financiranjem, utvrdio je YouGov u istraživanju koje je naručila TeamBank. Pomoć s financiranjem češće su koristili oni s većim primanjima, izvijestio je YouGov. U skupini onih koji su podigli kredit kako bi financirali veću kupnju, gotovo polovina živi u kućanstvu s neto primanjima od najmanje 4000 eura.

U skupini s nižim primanjima, do 1000 eura mjesečno, samo 13 posto ispitanika odlučilo je uzeti kredit za veću kupovinu ili plaćati na rate. Gotovo 40 posto ispitanika koristilo je mogućnost plaćanja s odgodom, a gotovo trećina mogućnost 'prekoračenja' po bankovnom računu.

Nešto više od četvrtine ispitanika plaćalo je na rate, a 28 posto podiglo je veći kredit, primjerice za kupnju nekretnine. Nešto više od polovine ispitanika koristi odgodu plaćanja samo u iznimnim slučajevima, a nešto više od četvrtine uopće ne koristi takve opcije.

Nešto manje od trećine ispitanika strahuje da neće na vrijeme podmiriti obaveze po pozajmicama, a isti udio raspolaže manjim iznosom nego prije godinu dana. Istraživanje je provedeno u lipnju i srpnju i obuhvatilo je 3160 osoba između 18 i 79 godina.