osnovni račun

Plenković o bankarskim naknadama: 'Ne smije se prelijevati iz jedne čaše u drugu'

24.10.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković otkrio je kako je na Vladi bilo riječi o ukidanju bankarskih naknada koje se tiču vođenja računa i transakcija. Ustvrdio je da bi banke trebale voditi više računa o prihvatljivost sojih naknada, a ne 'da se to prelijeva iz jedne čaše u drugu'

Premijer Andrej Plenković se u svom obraćanju medijima nakon sjednice Vlade dotaknuo teme bankarskih naknada za vođenje računa i transakcije. Naime, nakon što je ministar financija Marko Primorac najavio mogućnost ukidanja dijela bankarskih naknada, iz Hrvatske udruge banaka tvrde kako će poštovati buduće zakonske odredbe.

Banke su nakon toga navodno već počele slati svojim klijentima obavijesti o podizanju drugih naknada koje neće biti obuhvatiti ovim ograničenjem. Premijer je obznanio da je danas na sjednici raspravljeno o pet zakonskih prijedloga koji se tiču financijskog poslovanja.

'Državni tajnik nam je otkrio i detalje o onome što bi trebao biti osnovni račun, na kojeg se uplaćuju plaće i za kojeg ne bi bilo naknada', otkrio je Plenković, a zatim se osvrnuo na navode da su banke počele podizati druge naknade.

'Kad se Primorac vrati iz Amerike, vidjet ćemo kako osigurati da one budu razumne, a ne da se to prelijeva iz jedne čaše u drugu', rekao je, najavivši razgovor sa socijalnim partnerima, pa i predstavnicima banaka.

'Nisu gubile u krizi'

Podsjetimo, građanima se svakog mjeseca skida, ovisno o tome u kojoj banci imaju otvoren račun, između 0,69 i 3,32 eura. Iznimka su jedino tekući računi uz prekoračenje u Imex banci te tekući računi bez prometa, ali s odobrenim prekoračenjem u Samoborskoj banci za koje se naknada - ne plaća. Samo na ovim naknadama, banke godišnje zarade oko 38 milijuna eura.

Govoreći, pak, o naknadama za podizanje novca na bankomatima putem debitnih ili kreditnih kartica, treba reći kako se one ne naplaćuju pri podizanju novca na bankomatima banke. No, za korištenje bankomata drugih banaka, kao i onih unutar ili izvan Europske unije, naplaćuju od 0,96 do četiri eura uz dodatak od 0,25 do četiri posto od iznosa transakcije, u slučaju korištenja debitnih kartica, dok su kod kreditnih kartica naknade još veće, od 1,95 do 4,65 eura te od 2,5 do 5,9 posto iznosa transakcije, ovisno o banci.

'Bankama je dobro, one nisu gubile u krizi. One moraju voditi računa o svojim naknadama. Jasno je da trebaju imati nekakvu naknadu za svoj rad, jer nitko ne radi bez naknade, ali trebaju voditi računa da one budu razumne i prihvatljive građanima', zaključio je Plenković.