konferencija za medije

Plenković o misiji NATO-a, ali i problematičnom djetetu: 'Dijete HDZ-ovke ili nekog iz Vlade? Laž!'

24.10.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je i konferenciju za medije

U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade komentirao je spor oko slanja hrvatskih vojnika u NATO-vu misiju pomoći Ukrajini - NSATU.

'Zbog enormnih manipulacija, laži u eteru i dalje se vidi potpuno nerazumijevanje oporbenih stranaka i zato je predsjednik Sabora najavio da će se o tome glasati kada se steknu uvjeti. Dijelimo stav da moramo dodatno uložiti napore kako bismo pojasnili javnosti i oporbenim klubovima što je istina, a što laž. Niti Hrvatska niti druga saveznica neće postati zaraćena snaga, ne ulazi u vojni sukob', rekao je Plenković na sjednici Vlade.

'Podržavamo ovakvu procjenu predsjednika Sabora jer je sasvim jasno da je iz laži i manipulacija, koje je plasirao Milanović, veliki dio zastupnika i javnosti ostao neinformiran u vezi s aktivnosti NSATU', rekao je Plenković i pitao zašto nitko ne govori o ostalih 12 misija u koje se šalje Hrvatsku vojsku.

'Svi kažu da ne ulazimo u rat s Rusijom'

Svi iz NATO-a su rekli da ne ulazimo u rat s Rusijom, nego da pružamo pomoć Ukrajini, rekao je Plenković o misiji NSATU.

'Misli li netko da je tolika vojna pomoć koju smo poslali u Ukrajinu otišla tamo poštom, FedExom, DHL-om? Otišla je tako da smo iskoristili pomoć saveznika da ona ode tamo', rekao je premijer i dodao da je prijedlog hrvatske odluke jasan - hrvatski vojnici mogu biti samo na teritoriju zemalja članica NATO-a.

'Razotkrivanje prve velike manipulacije i laži - nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu', ponovio je.

  • +7
Ilustrativna galerija/Plenković podnosi Saboru izvješće o radu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je rekao da to što će neki časnici za vezu biti u Ukrajini ne znači da će sudjelovati u borbama jer je riječ o logističarima, ali ni među njima neće biti nijedan vojnik.

'Tražimo dolazak zamjenika glavnog tajnika NATO-a'

'Pružit ćemo još malo vremena opoziciji da razmisli. Radimo na tome da v.d. zamjenika glavnog tajnika NATO-a dođe na Odbor za obranu i da objasni što taj NSATU jest', najavio je Plenković i rekao da će stvari vući do apsurda i da se neće glasati ni o drugim vojnim misijama dok se ovo ne raščisti.

'Nećemo ovo pustiti. Glasat ćemo kad opozicija razmisli, mućne svojom glavom', rekao je Plenković.

o odnosu milanović - kundid

'Da HDZ zatoči šefa vojske, očerupali bi sve paune na Pantovčaku...'

Premijer Andrej Plenković u više je navrata govorio o tome kako je predsjednik RH Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu dolazak na Odbor za obranu, za što on kaže da je Milanović zatočio Kundida, odnosno stavio ga u kućni pritvor.

'Zamislite da je neki predsjednik iz HDZ-a zatočio načelnika Glavnog stožera na Pantovčaku i da ga nije pustio da dođe na sjednicu Odbora. Pa to bi bio pravi disko. Demonstranti bi očerupali sve paune na Pantovčaku i oslobodili zatočenog načelnika. Ali to se sada ne događa, jer on nije iz HDZ-a', rekao je premijer.

'Rusija krši sve moguće međunarodne akte, a mi da se pravimo da ništa ne vidimo. E nećemo', poručio je premijer.

'Ne želimo da Hrvatska bude vanjskopolitički portretirana kao da pjeva rusku pjesmu', kaže Plenković.

'Moramo stvari svesti na činjenice i istinu, a istina je ovo što govorimo. Zato apeliram na opoziciju da radi dugoročnog kredibiliteta i stajanja na pravoj strani povijesti izabere pravu stranu. Budu li na krivoj strani, to neće biti poraz Vlade, nego poraz Hrvatske. Oni se, znači, zalažu da Hrvatska izgubi, a na korist Rusije', rekao je Plenković i dodao da neće pristati na tezu 'lažu jedni, lažu drugi' te je naglasio da je Vlada na pravoj strani.

  • +5
Odbor za obranu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Na novinarsko pitanje hoće li najavljena nova sjednica Odbora za obranu biti zatvorena za javnost, Plenković je rekao da nema potrebe za to i da će biti javna.

'Je li oporbu strah što vojnici idu u Libanon?'

Na pitanje novinara da komentira činjenicu da je HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac bio jedini u cijeloj raspravi koji je iznio netočnu informaciju, tvrdeći da nijedan časnik NATO-a neće ići u Ukrajinu u sklopu misije NSATU, Plenković je odgovorio da su SDP-ovi zastupnici dobili klasificirane podatke i da oporba muti vodu svojim tumačenjem odluke.

'Ako je logika oporbe strah da pogine hrvatski časnik, pa je li ih onda strah što će hrvatski vojnici ići u Libanon', pitao je Plenković.

Vidjet ćemo hoće li biti dvotrećinske većine, kaže Plenković i dodaje da on vidi da oporbi nije jasno o čemu je riječ. Glasat će se kad se steknu uvjeti, a uvjeti se još nisu stekli. Trajat će to dok ne shvate da naši vojnici idu u Njemačku, a ne u Ukrajinu.

'Mene zanima na kojim su to stranačkim konvencijama SDP, Možemo i Most odlučili da ne žele pomoći žrtvi agresije Ukrajini, nego da žele sudjelovati u nečem što je potpuno protivno interesima Republike Hrvatske i zdravom razumu te de facto pomažu Rusiji', rekao je Plenković.

'Nisam unaprijed znao za uhićenja EPPO-a'

'Nijedan hrvatski vojnik ni časnik neće ići u Ukrajinu u sklopu misije NSATU', ponovio je Plenković još jednom.

O uhićenjima u sklopu najnovije akcije EPPO-a, Plenković kaže da nije ništa znao i da nije razgovarao o tome na sastanku s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi prije dva dana.

'Problematično dijete nema veze s HDZ-om ni državnim dužnosnicima'

O problematičnom učeniku, zbog kojeg roditelji zagrebačke osnovne škole ne dopuštaju svojoj djeci da idu na nastavu, rekao je da sva ministarstva i druge službe imaju zadatak naći rješenje.

  • +4
Nastavlja se bojkot nastave u zagrebačkoj školi Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ovo nije prva škola u kojoj se to događa, ovo je treća. Službe trebaju naći rješenje koje će pomoći djetetu o kojem je riječ i zaštititi ostalu djecu. Tu su sad dva asistenta na nastavi...

Na pitanje jesu li roditelji tog djeteta posebno zaštićeni i jesu li na bilo koji način povezani s Ministarstvom znanosti ili turizma, Plenković je rekao da je čuo da je sigurno riječ o djetetu nekog HDZ-ovca, a da je to laž.

'Čuo sam da je to dijete državne tajnice u Ministarstvu znanosti - to je laž. Da je dijete nekog iz Vlade - i to je laž. I sve ostalo što se pričalo je laž. Nije dijete nekog dužnosnika, nego je dijete svojih roditelja, koje, izgleda, nema nikakve veze ni s HDZ-om', rekao je Plenković.