sjednica vlade

Plenković otkrio: 'Bruto minimalna plaća bit će 970 eura, to je 130 eura više od dosad'

24.10.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Minimalna plaća ponovno je glavna tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku spomenuo sastanak Europskog vijeća, na kojem je kao gost bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Osvrnuo se i na dovršetku dionice Lekenik -Sisak na autocesti Zagreb-Sisak. Kazao je da se radi o 11 km ceste i da su sada konačno spojeni Sisak i Sisačko-moslavačka županija sa Zagrebom.

Spomenuo je i Nacionalni plan stambene politike, koji je predstavljen prošli petak. 'Cilj je aktivirati prazne nekretnine, poticati dugoročan najam', dodao je.

Raste minimalna plaća

'Mi ćemo danas donijeti važnu odluku koja se tiče minimalnih plaća. Tu odluku donosimo tijekom listopada. Ove godine, nakon konzultacija, odlučeno je da se iznos minimalne bruto plaće digne na 970 eura, to je povećanje od 130 eura. To je nešto malo više od 15 posto više nego do sada', kazao je Plenković.

'Kako bismo osigurali da oni poslodavci koji isplaćuju minimalnu plaću Vlada predviđa i određene kompenzacijske mjere. Te mjere se ostvaruju putem HZZ. Zadužili smo ih da donesu kompenzacijeke mjere za zadržavanje radnih mjesta. U prerađivačkoj industriji da HZZ u prva tri mjeseca 2025. nadoknadi rast minimalne plaće. Za svakog radnika koji prima minimalnu plaću moći će poslodavac zatražiti kompenzaciju između sadašnje i buduće plaće', dodao je Plenković.

Milanović stvorio laži i konfuziju

Nije se mogla zaobići i misija NSATU potpore Ukrajini. 'Zbog enormnih manipulacija, laži u eteru i dalje se vidi potpuno nerazumijevanje od oporbenih stranaka i zato je predsjednik Sabora najavio da će se o tome glasati kada se steknu uvjeti. Djelimo stav da moramo dodatno uložiti napore kako bi pojasnili javnosti, oporbenim klubovima što je istina, a što laž. Niti Hrvatska niti druga saveznica neće postati zaraćena snaga, ne ulazi u vojni sukob', rekao je Plenković.

Ponovio je da Milanović nije bio protiv na summitu u Washingtonu. 'Prijedlog da dva časnika idu u Njemačku su sugerirali vojni stručnjaci iz Glavnog stožera. Budući da je riječ o stvari koja je poprilično jasna, ali zbog laži i konfuzije koju je stvorio Milanović, javnost treba dodatno vremena da razumije o čemu se radi. Zato će se ta rasprava nastaviti. Žao mi je Kundida koji je bio u svojevrsnom pritvoru dok je bila sjednica Odbora za obranu. To je duboko nepoštovanje ne samo prema njemu, nego svim hrvatskim vojnicima', kazao je premijer.

'Dio političke strane, zajedno s Milanovićem, staje na rusku stranu', poručuje Plenković. 'Zlokobni kršitelj Ustava nam brani demokraciju', posprdno je rekao premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Detalji minimalne plaće

Ministar rada Marin Piletić kazao je da se u posljednjih osam godina minimalna plaća povećala za 134 posto.

'Minimalna plaća će iznositi 970 euro i bit će u skladu s direktivom da bude iznad 50 posto bruto prosječne plaće', poručio je Piletić.

'S obzirom da nam je cilj do kraja mandata minimalnu plaću dovesti na 1250 eura ova komenzacija mjera za očuvanje radnih mjesta i dalje će biti u obuhvatu djelovanja HZZ-a', kazao je ministar.