jasni signali

Porasla potražnja za kreditima: Ključan razlog oduševit će dužnike

15.10.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Potražnja za bankovnim kreditima u eurozoni porasla je u trećem tromjesečju, a očekuje se da će rasti i u zadnja tri ovogodišnja mjeseca, uz podršku potražnje građana za hipotekarnim kreditima, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB)

Kreditiranje kompanija i kućanstava u eurozoni oporavilo se u ljetnim mjesecima budući da je Europska središnja banka počela snižavati ključne kamatne stope, zaključivši da je restriktivnom monetarnom politikom obuzdala rast cijena.

'Uvjeti financiranja i dalje su restriktivni i ekonomska je aktivnost još uvijek prigušena, odražavajući slabu osobnu potrošnju i ulaganja', istaknuli su na sjednici u rujnu, snizivši kamatne stope za još četvrtinu postotnog boda. Dužnosnici ECB-ovog upravnog vijeća signalizirali su da će ih banka ponovo sniziti i na sjednici u četvrtak.

Banke su pak u uvjetima sniženih troškova zaduživanja izvijestile o umjerenom neto povećanju potražnje tvrtki za zajmovima ili povlačenjem kreditnih linija u trećem tromjesečju, prvi puta od trećeg tromjesečja 2022. godine, naglasivši ipak da je, u cjelini gledano, još uvijek slaba, navodi ECB u rezultatima tromjesečnog istraživanja među 156 velikih zajmodavaca.

Pojačana potražnja

Kompanije pojačano traže kredite, ali ne radi ulaganja, primjećuju u ECB-u. Neto potražnja za stambenim kreditima snažno se pak oporavila, zahvaljujući sniženim kamatnim stopama i poboljšanim izgledima na tržištu nekretnina. 

Banke u ovom tromjesečju očekuju daljnji rast neto potražnje u svim segmentima kredita, a posebno onih za kupnju stambenog prostora. Niže kamatne stope znače i niže kreditne marže za zajmodavce, koji su tako prvi puta od kraja 2022. godine izvijestili o negativnom utjecaju ECB-ove monetarne politike na taj poslovni pokazatelj.

'Banke očekuju da će se negativan neto utjecaj na marže povezan s politikom kamatnih stopa ECB-a produbiti i rezultirati spuštanjem ukupne profitabilnosti s visokih razina dosegnutih tijekom ciklusa zaoštravanja politike od 2022. do 2023. godine', navodi ECB u rezultatima istraživanja.

Banke nisu mijenjale kriterije za odobravanje kredita kompanijama u trećem tromjesečju, ali bi ih mogle postrožiti na kraju godine. Ublažile su pak kriterije za hipotekarne zajmove, a očekuju da će nastaviti taj trend i u četvrtom tromjesečju, pokazalo je kvartalno izvješće.