dobra prilika

Poreznom reformom na dobitku su povratnici, evo čega ih se oslobođa

23.09.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Ministar financija u ponedjeljak je predstavio detalje novog kruga porezne reforme, pri čemu se dotaknuo i ljudi koji su napustili našu zemlju, a možda planiraju povratak

'Ovo je važan iskorak koji predlažemo u makroekonomskim i geoekonomskim okvirima', rekao je Primorac dodajući da su tržišta rada prenapregnuta.

'Brojne države donose mjere kojima nastoje potaknuti doseljavanje stranih radnika', kaže Primorac navodeći primjer Slovenije. Vlada je zbog toga smatrala da je nužan iskorak u poreznom sustavu kojim bi se iseljenike i njihove potomke motiviralo na povratak.

  • +8
Ministar Marko Primorac predstavlja nove porezne promjene Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Smatrali smo da mjerom oslobađanja od poreza na dohodak možemo pridonijeti njihovoj odluci o povratku u Hrvatsku', rekao je.

Podsjetio je da već sada postoji takva mjera za mlade te da je koristi veliki broj onih koji nisu hrvatski državljani. 'Smatrali smo da je nužno proširiti to na sve naše iseljenike i njihove potomke', kaže Primorac pojašnjavajući da će oni koji su minimalno dvije godine boravili u inozemstvu pa se odlučili vratiti u RH biti pet godina oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

U Vladi vjeruju da će ovom mjerom potaknuti ljude na povratak.