NOVI RAST

Primorac: 'Cijene plina i struje će porasti 10-15 posto'

03.09.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac najavio je na HUP-ovoj konferenciji da cijene plina i struje neće rasti 20-30 posto, već 10-15 posto. Osvrnuo se i na uvođenje poreza na nekretnine, tvrdeći da ne postoji otpor te da 'svi podržavaju ovu mjeru koja je nužna zbog dosadašnjeg podoporezivanja nekretnina i prihoda od najma'. Smatra da je proteklih nekoliko godina došlo do stvaranja društva rentijera, što nije dobro i zahtijeva promjene

'Cijene plina i struje će porasti 10-15 posto. Subvencije ćemo smanjivati postupno, na način da cijene porastu, ali ne da to bude 30 posto, kako ne bi došlo do kaosa na tržištu. To bi možda moglo rezultirati povećanjem inflatornih pritisaka, možda zbunjenošću pojedinih subjekata, moglo bi prouzročiti teret na džepove građana. To ne želimo, no imamo ambiciju izaći iz režima poticajnih cijena i električne energije i plina u nekom srednjoročnom razdoblju', rekao je ministar.

Upitan hoće li se te subvencije odnositi i na poslovne subjekte i građane, Primorac je rekao da će detaljnije o tome govoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

'Veliki poslovni subjekti su već izvan režima subvencioniranja; to su oni kod kojih bi se - ako dođe do značajnog povećanja cijena energenata - moglo preliti na cijene njihovih proizvoda. Sada su u tom režimu zaštite ostali mali i srednji poduzetnici, obrtnici, kućanstvo i građani, javne institucije. Nećemo dopustiti da udar na budžete građana bude toliko značajan; te cijene neće porasti 20-30 posto, ali će morati porasti da građani budu svjesni da smo u novim okolnostima gdje su cijene energenata povećane', rekao je Primorac.

'Što se tiče poreza na nekretnine, kod svake izmjene postoje dileme, ali vjerujem da će sve biti u redu' rekao je Primorac. 'Porez će najviše opteretiti one koji imaju nekretnine koje ne koriste, koje nisu u trajnom najmu ili u kojima nitko ne živi.' Ministar Primorac potvrdio je da je već predstavljeno nekoliko instanci vezanih uz tu političku odluku.

'Čekamo mišljenja pojedinih resora, trebalo bi sve biti paketirano ovaj tjedan, a onda ćemo predstaviti porezne izmjene. Nadam se do kraja tjedna', rekao je Primorac.

Subvencije na energente gotovo ukinute

Govoreći o subvencijama na energente, ministar je istaknuo da su one praktički ukinute. 'U posljednje dvije godine često smo donosili privremene izmjene uredbi kojima smo smanjivali trošarine na dizel i benzin. Tijekom ljeta prošle godine smanjili smo subvenciju za 50 posto, a ovo ljeto smo je u potpunosti ukinuli', objasnio je Primorac.

'Svaka dva tjedna imamo sjednice Vlade oko cijena goriva zbog uredbi. Zadržali smo ograničenje marže, ali to nisu subvencije', ustvrdio je.

Moguće poskupljenje plina na jesen

Primorac je, dakle, komentirao cijene plina za jesen, koje bi, ovisno o distributeru, mogle porasti između 20 i 30 posto prema dosadašnjim neslužbenim informacijama. No Primorac je rekao da neće poskupjeti toliko, već 10-15 posto. 'Donosit ćemo pakete mjera kako bismo zaštitili građane i ublažavali inflatorne pritiske uzrokovane povećanim cijenama energenata', rekao je ministar.

Govoreći o subvencijama na energente, Primorac je naglasio da se radi o preraspodjeli proračunskih sredstava i da je potrebno razmisliti tko financira te mjere, a tko od njih ima koristi. 'Oni koji su najugroženiji manje kontribuiraju, a imaju više koristi', kazao je.

Subvencije sve manje opravdane

Ministar financija istaknuo je da su cijene energenata sada na povišenim razinama i da će takve ostati dulje vrijeme. 'Subvencija države u toj mjeri sve je manje opravdana jer se financira na teret svih poreznih obveznika', rekao je Primorac.

'Kada se subvencija smanjuje, to treba raditi postupno kako ne bi došlo do kaosa na tržištu. S gorivom smo postupno smanjivali subvenciju, i to ćemo raditi i sada', zaključio je Primorac, dodajući da Vlada ne strahuje od rasta inflacije u ovom trenutku.