ekonomske posljedice

Rusija od MMF-a traži 'objektivnu' analizu utjecaja sankcija na monetarni sustav

28.10.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Rusija je pozvala Međunarodni monetarni fond (MMF) da "objektivno analizira" utjecaj sankcija na međunarodni monetarni sustav, istaknuvši i da podržava apele da se obuzdaju "učestala jednostrana ograničenja u trgovini i ulaganjima", izvijestila je novinska agencija TASS

"Podupiremo pozive (MMF-a) da se sačuva multilateralizam, obuzdaju učestala jednostrana ograničenja u trgovini i ulaganjima, kao i nastojanja fonda da procijeni gospodarske posljedice fragmentacije trgovine", citira TASS izjavu ministra Antona Siluanova u priopćenju, podijeljenom prošli tjedan na sastanku Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC) u Washingtonu.

"Pozivamo također MMF da provede temeljitu i objektivnu analizu i procjenu učinka financijskih ograničenja i sankcija na međunarodni monetarni sustav", stoji u priopćenju.

Rusko gospodarstvo kontinuirano bilježi visoke stope rasta, unatoč pritisku sankcija bez presedana, i nadmašuje većinu prognoza, uključujući one MMF-a, istaknuo je Siluanov.

"Ove godine očekujemo gospodarski rast po stopi od 3,9 posto", navodi se u priopćenju.

MMF je u redovnim jesenjim prognozama procijenio da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 3,6 posto. U 2025. rast bi trebao naglo usporiti, prema procijenjenoj stopi od 1,3 posto.

Siluanov je prošli tjedan upozorio i da je Rusija spremna na zapadnu upotrebu zamrznute ruske imovine uzvratiti istom mjerom.

"Počnu li zapadne države koristiti prihode od zamrznutih zlatnih i deviznih rezervi Ruske Federacije, apsolutno ćemo postupiti slično. Imamo zamrznuti novac neprijateljskih kompanija, organizacija i također ih apsolutno držimo na našim računima i upotrijebit ćemo na sličan način prihod od upotrebe takve imovine, takvih resursa", izjavio je ruski ministar financira za Rossiya-24 televiziju.

"Usmjerit ćemo ih u potrebe gospodarstva, u potrebe regija Ruske Federacije", dodao je Siluanov.

Takve odluke već se po njegovim riječima provode, navodi TASS.

Prošli tjedan Europski parlament odobrio je izvanredni zajam Ukrajini od 35 milijardi eura, koji bi se trebao financirati prihodima od zamrznute ruske imovine, u sklopu paketa skupine G7 ukupne vrijednosti oko 45 milijardi eura.

„Nacrt zakona o uspostavi takozvanog 'mehanizma suradnje u kreditiranju Ukrajine', koji je usvojio Europski parlament, nije ništa drugo do nezakonit pokušaj stvaranja maske legalnosti za krađu imovine Ruske Federacije”, naglasio je obnašatelj dužnosti ruskog predstavnika pri EU Kiril Logvinov, prema TASS-ovu izvješću.

"EU svjesno čini ekonomski zločin na globalnoj razini", poručio je ruski diplomat, upozorivši da pretvaranjem sankcija u instrument vanjske politike Bruxelles osporava međunarodni financijski sustav i zadaje udarac euru u ulozi rezervne valute.

Otprilike 70 posto vrijednosti ruske imovine položeno je u belgijsku klirinšku kuću Euroclear, koja drži ekvivalent od 190 milijardi eura u vrijednosnim papirima i gotovini, u vlasništvu ruske središnje banke.

Zamjenik ruskog ministra financija Ivan Čebeskov upozorio je prošli tjedan da će upotreba zamrznute ruske imovine imati teške posljedice po međunarodni monetarni i financijski sustav.

"Američki dolar sve se više koristi kao oružje što svijet podsjeća na rizike povezane s transakcijama u američkoj valuti. Naravno da zemlje u razvoju traže druge valute za provedbu transakcija i za rezerve", rekao je Čebeskov.