REZERVNA VARIJANTA

Sunčani Hvar se vraća u vlasništvo države?

Bionic
Reading

Manje od mjesec dana prije isteka petogodišnjeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu između države i Orco grupe u upravljanju Sunčanim Hvarom, koji je stupio na snagu 15. srpnja 2005. godine, Vlada RH i Hrvatski fond za privatizaciju pripremaju 'rezervnu varijantu' kako bi osigurali pokrivanje dugova u Sunčanom Hvaru te zaštitili svoje vlasništvo u Sunčanom Hvaru nakon isteka ugovora

Iako se službeno ne govori ništa o tim planovima, iz pouzdanih izvora Slobodna Dalmacija saznaje kako se radi o modelu koji bi Vlada trebala objaviti idućih dana, a njime bi od Orco grupe tražila garancije u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna eura, čime bi se osigurala da će od onih kojima je povjerila poslovanje proteklih pet godina u najvećoj hotelskoj kući na Hvaru naplatiti ono što se dogodilo u međuvremenu.

Naime, ukupan dug te tvrtke na kraju 2009. iznosio je 544,56 milijuna kuna i time je premašio vlasnički kapital za 211,32 milijuna kuna! Kako bi spasila što se još dade spasiti, Vlada navodno planira u slučaju da Orco tu garanciju ne ispuni (što je malo vjerojatno s obzirom na financijsku situaciju u kojoj se nalazi), pretvoriti taj iznos u udio kojim bi se Orco-u smanjilo sadašnje vlasništvo nad dionicama.

Time bi, navodno, piše Slobodna Dalmacija, Orco imao ubuduće, umjesto sadašnjih 55,55 posto dionica Sunčanog Hvara, tek 25 posto plus jednu dionicu, dok bi većinski paket ponovno imala država, odnosno HFP. Vjerojatno bi nastavak te priče išao u pravcu traženja novog partnera državi u upravljanju Sunčanim Hvarom, a Orco bi kao investicijski fond prodao svoj udio.