dolar roni, dionice padaju

Svjetska tržišta: Azijske burze pale, dolar pod pritiskom

21.08.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta zaronila na najnižu razinu u ovoj godini jer se očekuje smanjenje kamata američkog Feda

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,4 posto, pa je skliznuo s najviše razine u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto.

Azijske burze ne zaostaju za Wall Streetom

Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones skliznuo 0,15 posto, S&P 500 0,2, a Nasdaq indeks 0,3 posto.

Nakon osam dana rasta, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su blago pali jer nije bilo novih vijesti koje bi podržale rast cijena dionica.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su pale cijene dionica u energetskom, u prosjeku 2,7 posto, dok je dobitnike predvodio trgovački sektor s rastom od 0,5 posto.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu početi smanjivati kamatne stope, s obzirom da inflacija u SAD-u popušta.

Očekuje se da će Fed smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji igraju na to da će rez biti znatno veći – za 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje govor predsjednika Feda Jeromea Powella u petak na skupu središnjih bankara u Jackson Holeu.

'Osnovno je pitanje hoće li Fed u rujnu smanjiti kamate za 0,25 ili 0,50 postotnih bodova. Ulagači će Powellove komentare čitati između redaka ne bi li dokučili koliko će agresivan biti prvi Fedov rez kamata', kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Dolar pod pritiskom, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta zaronila na najnižu razinu u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,34 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 146,50 na 144,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1130 dolara, najvišu razinu u ovoj godini, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1080 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,13 posto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 73,05 dolara.