PRIPREME ZA PREUZIMANJE

Vlahović spreman za konzorcij za Agrokor, Tedeschi negira

16.09.2017 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što je Jutarnji list objavio da su Atlantic i Adris zainteresirani su za kupnju dijelova posrnulog koncerna, iz Adrisa su potvrdili spremnost za stvaranje konzorcija dok je Atlantic grupa negirala poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u tom smjeru

Kako doznaje Jutarnji list Atlantic Grupa u većinskom vasništvu Emila Tedeschija i i Adris Grupa, koju kontrolira Ante Vlahović, pozivaju da im se u konzorciju koji bi preuzeo dijelove poslovanja Agrokora pridruže i druge hrvatske kompanije.

Pozivnicu će sigurno dobiti hrvatski mirovinski fondovi, ali i drugi velikani hrvatske prehrambene industrije. Drugim riječima, pozivnicu će sigurno dobiti i Podravka...

Osim poslovnih interesa kao što su širenje poslovanja i zarada, zajednički interes članova novog konzorcija jest da značajni dijelovi Agrokora ostanu u dominantnom hrvatskom vlasništvu. Kao glavne mete za preuzimanje Atlantic i Adris u startu su odredili Jamnicu i(ili) Ledo, ali nisu isključeni ni drugi ciljevi

Prvu priliku za zajedničko davanje ponude za preuzimanje konzorcij će imati nakon usuglašavanja budućeg stalnog vijeća vjerovnika Agrokora.

Inače, Adris Grupa jedan je od većih financijera Agrokora. Adrisovo financiranje Todorićevog koncerna trajalo je godinama, ali prvi put je nedavno izišlo na vidjelo koliki je ukupni iznos. Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavijestio je javnost da je Adris Grupa zaključno s 31. ožujkom bila pojedinačno najveći nebankovni kreditor Agrokora s 967 milijuna kuna. 

Svoja potraživanja Adris Grupa osigurala je zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma kao i zadužnicama koje su izdali Agrokor, Konzum i Jamnica. 

'Adris ne komentira medijske napise. Ali, ako budu stvoreni uvjeti za to, Adris je spreman zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor, to vise sto je riječ o tvrtkama koje imaju poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal. Uvjereni smo da bi to bilo korisno ne samo za te tvrtke nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini', kazali su iz Adrisa za N1 televiziju.

  • +18
Adris Grupa Ante Vlahovića pojedinačno je najveći nebankovni kreditor Agrokora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris

Atlantic Grupa značajan je dobavljač Konzuma. Emil Tedeschi ističe da je njegova tvrtka u poslovanju s Agrokorom dobro upravljala rizicima te da se ne boji posljedica otpisa potraživanja.  

iz Atlantica su negirali špekulacije Jutarnjeg o pripremi  konzorcija. 'Atlantic Grupa ne poduzima nikakve aktivnosti vezano za formiranje konzorcija za kupnju dijelova sustava Agrokor. Kao listana kompanija o takvim bismo namjerama najprije obavijestili Zagrebačku burzu, a ine medijske napise ne možemo interpretirati', odgovorili su za N1.

Agrokorova izvanredna Uprava na čelu s Antom Ramljakom početkom ovoga tjedna objavila je mjesečno izvješće o poslovanju koncerna u prvih sedam mjeseci, koje pokazuje da prehrambeni sektor najbolje stoji.

Agrokorova prehrana uključuje rezultate devet kompanija - Jamnice, Roto dinamica, Sarajevskog kiseljaka, Leda, Frikoma, Leda Čitluk, Zvijezde, Dijamanta i PIK-a Vrbovec. Te su kompanije u prvih sedam mjeseci radile s operativnom dobiti od 757 milijuna kuna, prihodom od pet milijardi kuna i bruto maržom od 1,8 milijardi kuna.