čeka se berba

U Hrvatskoj vlada nestašica limuna: 'Nikad nije bilo ovako'

17.09.2024 u 12:12

Bionic
Reading

U Hrvatskoj vlada nestašica limuna. Nema ga na tržnicama, ni u trgovinama. Male količine kojih i ima su pak mahom uvezene iz Turske, Španjolske i Argentine, a cijena im je poprilično visoka

Prodavači s hrvatskih tržnica kažu da je donekle uobičajeno da u ovo doba godine nema dovoljno limuna jer se čeka berba. No kažu da nikad nije bilo ovako kao sada.

'Svaki sedmi - osmi mjesec bude visoka cijena, kriza, ali ove ga godine pogotovo jako malo ima. Skoro pa ga uopće nema', rekao je jedan prodavač za Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj se obično jede limun iz Turske, ali on se još čeka jer berba nije počela. Ovaj koji trenutačno kupujemo mahom dolazi iz Južne Amerike, a skup je i za prodavače, koji ga nabavljaju po cijeni od 2,60 eura po kilogramu.

'Za koliko da ga prodamo, za tri eura? Ljudi nemaju novca', žali se jedan od prodavača.

Procjenjuje se da će ova situacija potrajati mjesec dana. Za 20 dana ponuda bi trebala biti bogatija jer se tada očekuje pošiljka iz Turske i Španjolske, pa bi shodno tome trebala pasti i cijena.

U Hrvatskoj nema puno proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, primjerice u dolini Neretve.

'I to je razlog zašto na našim tržnicama još uvijek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očito su se dogodili neki poremećaji na svjetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo utjecati', rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.

Domaći proizvođači pritom teško mogu konkurirati Turskoj i Španjolskoj jer oni limune koje beru ove jeseni mogu prodavati cijelu godinu, dok Hrvatska uopće nema skladišta za čuvanje limuna.

'A trgovački centri traže opskrbljivače koji će proizvod dostavljati cijele godine, zaključuju onda ugovore koje mi kao mali proizvođači ne možemo ispoštovati jer nemamo gdje čuvati limun', dodaje Delija.