napetost raste

U slučaju napada na Iran, čeka nas skupa nafta: 'Moguća cijena 150 dolara po barelu'

04.10.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Iranska naftna industrija meta je Izraela, a pitanje prekida tranzita kroz Hormuški tjesnac sve je veće. Cijene nafte mogle bi porasti za 20 dolara po barelu ako iranska proizvodnja doživi pad

Vrijednosti terminskih ugovora za američku sirovu naftu porasle su za oko pet posto u četvrtak, pa ponovo u petak ujutro zbog zabrinutosti da bi Izrael iz osvete za raketni napad Teherana mogao zadati Iranu fatalan udarac i napasti njegovu naftnu industriju, prenosi CNBC.

'Ako biste vidjeli stalni pad iranske proizvodnje od milijun barela dnevno, sljedeće godine vidjeli biste vrhunac porasta cijena nafte od oko 20 dolara po barelu', kazao je Daan Struyven, suvoditelj globalnog istraživanja tržišta roba Goldman Sachsa.

Međutim Struyven napominje da je ovo scenarij koji se može očekivati u slučaju da se naftni kartel OPEC+ ne odluči na povećanje proizvodnje. Ako ključne članice OPEC-a+, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nadoknade dio gubitaka u proizvodnji, tržište nafte moglo bi doživjeti manji porast od maksimalno 10 dolara po barelu.

Od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa u listopadu prošle godine došlo je do poremećaja na tržištu nafte. Cijene su ostale pod pritiskom zbog povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama i slabe potražnje iz Kine, ali raspoloženje bi se moglo promijeniti još ovaj tjedan.

Cijene sirove nafte u Sjedinjenim Državama zabilježile su rast nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, pojačavajući napetosti u cijeloj regiji, ali i u svijetu. Posljednjih dana analitičari u industriji podijelili su svoju zabrinutost upozoravajući na stvarnu prijetnju opskrbi naftom.

Iran, koji je član OPEC-a, ključni je igrač na globalnom tržištu nafte i proizvodi gotovo četiri milijuna barela dnevno, a procjenjuje se da bi četiri posto svjetskih zaliha moglo biti ugroženo ako iranska naftna infrastruktura postane meta Izraela.

Energetski analitičar u tvrtki MST Marquee, Saul Kavonic, smatra da iranski otok Harg postaje meta, a on ima veliku ulogu u zemlji jer je odgovoran za 90 posto izvoza sirove nafte.

Prekid protoka kroz Hormuški tjesnac

Situacija je toliko napeta da raste zbrinutost oko mogućnosti utjecaja sve većih i zaoštrenih sukoba na Bliskom istoku na prekid tranzita kroz Hormuški tjesnac.

Ako Izrael napadne iransku naftnu industriju, prekidi opskrbe u Hormuškom tjesnacu mogli bi postati zabrinjavajući, a Iran već otprije prijeti prekidom protoka kroz tjesnac u slučaju da njegov naftni sektor bude pogođen.

Zašto je tako važan?

Tjesnac između Omana i Irana ključni je kanal kroz koji prolazi otprilike petina dnevne svjetske proizvodnje nafte. Ovaj strateški važan plovni put povezuje proizvođače sirove nafte na Bliskom istoku s glavnim svjetskim tržištima.

Naftni analitičari smatraju da je upravo to bilo uzrok podizanja cijene.

Komentar Bijele kuće

'U slučaju rata punog opsega, cijena barela nafte Brent, kakvom se opskrbljuje Europa, vjerojatno bi skočila iznad 100 dolara po barelu, a bilo kakvim potencijalnim zatvaranjem tjesnaca cijene bi skočile od 150 dolara po barelu naviše', napisali su analitičari Fitch Solutionsa u bilješci objavljenoj u srijedu.

Analitičari su kazali da je vjerojatnost rata punog opsega i dalje 'relativno niska', ali su rizici od pogrešnog koraka bilo koje strane sada povećani.

Iako neki industrijski analitičari vjeruju da OPEC+ ima dovoljno slobodnog kapaciteta da nadoknadi poremećaj u iranskom izvozu, čak i ako Izrael cilja na njegovu naftnu infrastrukturu, svjetski kapacitet naftnih rezervi i dalje je uglavnom koncentriran na Bliskom istoku, posebno među zaljevskim državama koje bi mogle biti ugrožene ako se pogorša već dovoljno napet sukob.