DELOITTEOVO IZVJEŠĆE:

Unatoč napretku, rodna ravnopravnost u odborima vjerojatno se neće postići prije 2038.

28.05.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Deloitte je objavio osmo izdanje izvješća Žene u odborima: Globalna perspektiva. Izvješće je otkrilo da žene zauzimaju manje od četvrtine (23,3 posto) mjesta u odborima diljem svijeta, što je 3,6 posto više nego u zadnjem izdanju izvješća iz 2022.

Unatoč globalnim inicijativama za povećanje broja žena u odborima, rodna se ravnopravnost vrlo vjerojatno neće postići prije 2038. Usto, ne postoji jasno definiran put prema rodnoj ravnopravnosti na čelu odbora ili na poziciji izvršnog direktora.

Kako bi ravnopravnost postala stvarnost, veliki broj dionika mora usmjeriti više pažnje i mjera na pomoć odborima korporacija da bi se osiguralo da oni preciznije odražavaju društva u kojima posluju. Osim toga, i sami upravni i nadzorni odbori moraju nastaviti s poduzimanjem odgovarajućih mjera i postavljanjem pravih pitanja.

Najnovije izvješće obuhvaća analizu više od 18.000 trgovačkih društava iz 50 država i zemljopisnih područja u pogledu zastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima te uvide u političke, društvene i zakonodavne trendove koji rezultiraju dobivenim brojkama.

'Jasno je koje su poslovne dobrobiti raznolikosti: trgovačka društva s raznolikijim odborima imaju bolje financijske rezultate. Unatoč tomu, jasno je da je potrebno znatno ubrzati radnje nužne da bi se ostvarila rodna ravnopravnost u odborima. S obzirom na to da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u odborima trgovačkih društava diljem svijeta, organizacije i ulagači moraju učiniti više kako bi ostvarili raznolikost u odborima i uživali u dobrobitima koje raznoliki odbori sa sobom nose', smatra Helena Schmidt, voditeljica hrvatskog ureda Deloittea i regionalna voditeljica SheXO inicijative za CE South regiju.

Mjere vlada polučuju uspjeh

Mjerama vlada ostvareni su dobri rezultati u pogledu povećanja ravnopravnosti na razini odbora trgovačkih društava. Na primjer, u pet od šest najuspješnijih država obuhvaćenih studijom, s najvećim postotkom žena u odborima, postoji neka vrsta regulative kojim se propisuju kvote u rasponu od 33 posto (u Belgiji i Nizozemskoj) do 40 posto (u Francuskoj, Norveškoj i Italiji). No, kvote nisu jedini način za napredak.

Stalne vladine inicijative, kao što su uvođenje ciljeva i obveze objave podataka o ravnopravnosti, također su potaknule napredak. Na primjer, u Ujedinjenoj Kraljevini i Australiji, žene danas zauzimaju više od trećine mjesta u odborima. Ne postoji idealan, preporučljiv broj mjesta u različitim odborima koje bi jedan direktor trebao zauzimati, a podaci na razini zemljopisnih područja pokazuju da zalaganje za povećanje rodne raznolikosti u odborima nije dovelo do nepotrebnog povećanja broja članova odbora, čega su se neki pribojavali.

U nekim je državama ravnopravnost ostvarena na razini odbora uprave

U brojnim se regijama, osobito u Europi, više žena nalazi na čelu upravnih i nadzornih odbora. Na primjer, u Italiji i Francuskoj žene zauzimaju većinu mjesta u odborima odnosno predsjedaju većinom odbora. Nadalje, žene su na čelu više od 40 % odbora za naknadu u Europi.

Međutim, ti brojevi uvelike variraju među regijama. Na primjer, premda su žene na čelu većine odbora za naknadu u Ujedinjenoj Kraljevini (59 %), Italiji (57 %), Francuskoj (55 %) i Irskoj (51 %), u Sjedinjenim Američkim Državama ta brojka iznosi tek 27 %.

Svakako je dobar znak vidjeti žene na tim rukovodećim pozicijama, no potrebni su dodatni pomaci kako bi žene tu ulogu iskoristile za sljedeći korak, odnosno prelazak na čelo odbora.

'Stakleni strop' prevelika je prepreka kada je riječ o rukovodećim i izvršnim ulogama

Iako kvote i ciljevi mogu pomoći u povećanju raznolikosti u odborima, čini se da nemaju jednak učinak na rukovodeće i izvršne uloge. Na svjetskoj je razini postotak žena na čelu odbora skoro tri puta manji od postotka žena u odborima. Naime, žene su na čelu samo 8,4 posto odbora na svijetu.

Kada je riječ o najvišim izvršnim ulogama, zastupljenost žena još je manja: samo šest posto izvršnih direktora na svijetu su žene, što je tek jedan posto više u odnosu na prošlo izdanje našeg izvješća. Ako se stvari nastave razvijati dosadašnjim tempom, jednakost među izvršnim direktorima neće se ostvariti prije 2111. godine – za skoro 90 godina.

S obzirom na to da veliki broj trgovačkih društava za svoj odbor najradije bira članove koji su iskustvo stjecali u ulozi izvršnog direktora, nema razloga za optimizam. Trgovačka društva trebala bi proširiti svoje zahtjeve u pogledu vještina kako bi povećala raznolikost u svojim odborima i pokrila ključne vještine koje im nedostaju.

Što sektor financijskih usluga dobro radi?

U 30 država obuhvaćenih istraživanjem, sektor financijskih usluga prvi je ili drugi na ljestvici sektora s najvećim stupnjem rodne raznolikosti na predmetnom tržištu, s rezultatima skoro dva puta boljim od sektora koji na ljestvici slijedi. Zašto ovaj sektor predvodi na tako velikom broju tržišta? Deloitteovo istraživanje nudi neke odgovore.

U proteklom je desetljeću u sektoru financijskih usluga više žena nego muškaraca preuzelo ulogu direktora. Osim toga, u tom se razdoblju povećala i rodna raznolikost u sektoru, stoga možda u stvarnom vremenu svjedočimo uspješnom trendu. Društva u sektoru financijskih usluga, ali i drugim sektorima, trebale bi se dodatno potruditi da bi u budućnosti ženama otvorile put prema rukovoditeljskim mjestima, kako bi se napredak ostvario i intenzivirao u nadolazećim godinama.

'Danas su agende upravnih i nadzornih odbora sadržajnije nego ikad prije, dok su izazovi i nova područja s kojima upravni odbori moraju držati korak sve brojniji. Kompanije nastoje uspostaviti uravnotežene odbore i rukovodstvo, s raznolikim pogledima na svijet, a izvršni direktori i dalje moraju ostati usredotočeni na rodnu ravnopravnost kako bi osigurali napredak', tvrdi Petra Bulić, direktorica i voditeljica Odjela transfernih cijena i liderica SheXO inicijative u Hrvatskoj.

'Poslovni predvodnici na svim tržištima trebaju predano raditi na tim područjima, dijeliti izazove i uspjehe s kojima se susreću, imati hrabrosti postaviti zahtjevna pitanja i učiniti sve u svojoj moći kako bi ubrzali ostvarenje rodne ravnopravnosti u odborima i među rukovoditeljima diljem svijeta.'

sve osim nogometa

Učitavanje...