jedan od najskupljih

Uragan Milton poharao Floridu, stručnjaci izračunali kolike su štete

11.10.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Uragan Milton mogao bi ući u povijesne knjige kao jedan od najskupljih te vrste. Prema riječima stručnjaka, također će vjerojatno značajno smanjiti industrijsku proizvodnju SAD-a

Uragan Milton ostavlja trag razaranja na svom putu kroz Floridu - osim opasnosti za živote ljudi, stručnjaci očekuju ozbiljnu materijalnu štetu. Prema procjeni analitičara rejtinške agencije Morningstar DBRS, industrija osiguranja mogla bi se suočiti s gubicima od 60 do 100 milijardi dolara.

Katrina je najskuplji uragan do sada

Milton bi tako mogao postati jedan od najskupljih uragana do danas. Do sada je Katrina, koja je 2005. godine opustošila SAD, a prije svega New Orleans, bila na čelu ove neslavne ljestvice - tada je prouzročila osigurane gubitke od 99,8 milijardi dolara, a ukupan iznos ekonomskih gubitaka iznosio je čak 201 milijardu dolara. Izračuni su to osiguravatelja Munich Re za godine od 1980. do 2023., a dostavljeni su na zahtjev tagesschau.de.

Harvey (2017.) je pak uzrokovao ukupne ekonomske štete od 109 milijardi dolara, a osigurani gubici iznosili su 38,3 milijarde dolara.

Ian (2022.) je blizu s ukupnim gubicima od 108 milijardi dolara, a osigurani gubici od 64,3 milijarde dolara bili su znatno veći nego za Harvey. Kao uragan kategorije 4, Ian je je također stigao do kopna u zapadnoj Floridi, uz ekstremne vjetrove, obilnu kišu i olujni val. Milton, s druge strane, izvorno je klasificiran u najvišu kategoriju 5, a dok je stigao do kopna, oslabio je do treće kategorije.

Manja proizvodnja, više nezaposlenih

Uragan Milton ne samo da je vjerojatno uzrokovao iznimno visoke makroekonomske (i osigurane) gubitke - utjecaj na ekonomske performanse SAD-a također će vjerojatno biti značajan. Oko 2,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) najvećeg svjetskog gospodarstva izravno je pod njegovim utjecajem, rekao je Ryan Sweet, glavni ekonomist za SAD u Oxford Economicsu.

Dana Peterson, glavna ekonomistica neprofitnog think tanka Conference Board, također je uvjerena da bi ta oluja mogla imati kratkoročan utjecaj na ekonomske podatke kao što su BDP i nezaposlenost. Ove ekonomske posljedice obično se primjećuju unutar mjesec dana ili unutar tromjesečja, objasnila je Peterson.

Milton će značajno smanjiti američki BDP

Gregory Daco, glavni ekonomist u konzultantskoj tvrtki za upravljanje EY, izračunao je da će Milton smanjiti rast realnog BDP-a u SAD-u za procijenjenih od 0,2 do 0,4 postotna boda u četvrtom tromjesečju.

  • +8
Pripreme za dolazak uragana Milton Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

'Florida, koja je najizravnije pogođena, mogla bi doživjeti smanjenje rasta bruto nacionalnog proizvoda od tri do četiri postotna boda u četvrtom tromjesečju. 'Važno je razumjeti da su ekonomska šteta - mjerena gubitkom imovine kao što su kuće, poduzeća, vozila i industrijska oprema - i utjecaj na BDP različite stvari. To je zato što vrijednost izgubljene imovine ne utječe na BDP - ali utječe pad potrošnje na robu i usluge.'

Oštar pad turizma na Floridi

Koji će sektori biti najviše pogođeni? Prema ekonomistici Peterson, prometni sektor će vjerojatno posebno patiti. Stručnjak EY-a Daco smatra da se turizam na Floridi, ključni pokretač državnog gospodarstva, suočava s oštrim padom. Ukazuje na otkazana putovanja i letove, kao i na oštećenu infrastrukturu. Ali to nije sve: 'U energetskom sektoru moglo bi doći do zatvaranja ili usporavanja proizvodnje nafte u regiji.' Građevinski sektor također će vjerojatno pritisnuti kočnicu, a predviđa se pad prodaje novih kuća i početak gradnje, rekao je Daco.

Kakve veze imaju razbijeni prozori s Miltonom

No neće li naknadna obnova potaknuti i privremeni procvat u građevinskoj industriji te tako nadoknaditi ekonomsku štetu? U tom kontekstu ekonomisti se vole pozivati na takozvanu 'zabludu razbijenog prozora'. Prema tome, pogrešno je pretpostaviti da uništavanje dobara podrazumijeva stalnu ili čak rastuću ukupnu ekonomsku korist.

  • +4
Florida se pripremala za dolazak uragana stoljeća Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Francuski ekonomist Frédéric Bastiat prvi se usprotivio ovoj pogrešci u svojoj 'Prispodobi o razbijenom prozoru': 'To je zato što ne uzima u obzir oportunitetne troškove resursa koji se koriste za popravak štete ako se novac troši na popravak slomljenih predmeta, a ne na novu robu i usluge.'

Ekonomist EY-a Daco stoga je također uvjeren da će napori na obnovi rezultirati većom potrošnjom. 'Ali ekonomski dobici bit će raspoređeni tijekom vremena i vjerojatno neće moći nadoknaditi gubitak ekonomske proizvodnje uzrokovan olujom.'