rekordan iznos

Zlatna olimpijska medalja nikad nije vrijedila više: Ove pariške sadrže i komadić Eifellova tornja

11.08.2024 u 18:07

Bionic
Reading

Zlatne olimpijske medalje vrijede više nego ikad na ovogodišnjim igrama u Parizu, a sirovine koje ulaze u njih imaju potencijal postići oko 900 dolara po komadu

Medalje sadrže šest grama zlata, čija je cijena porasla do rekorda sredinom srpnja zahvaljujući kupnji središnje banke, interesu maloprodaje u Kini i očekivanjima ublažavanja američke monetarne politike. Cijene su ove godine znatno više i za srebro koje čini najmanje 92,5% težine zlatnih medalja, piše Bloomberg.

Čak i nakon prilagodbe za inflaciju, vrijednost medalja je i dalje najviša ikada, a olimpijci imaju koristi i od snažnog porasta cijena poluga i sve većih medalja.

U praksi, olimpijci nemaju tendenciju topiti ili prodavati svoje medalje, koje ove godine sadrže i mali komadić Eiffelovog tornja. Unosniji su darovi koje zemlje daju sportašima pobjednicima, a koji uključuju gotovinu, oslobađanje od služenja vojnog roka pa čak i krave.

Carlos Yulo – koji je prošlog tjedna postao prvi filipinski osvajač zlatne medalje – uživat će u potpuno opremljenom stanu i cijeli život u besplatnim kolonoskopijama.

Medalje koje se prodaju mogu vrijediti mnogo više od njihove metalne vrijednosti. Jedna od zlatnih medalja Jesseja Owensa iz Berlina 1936. – kada je ukorio pokušaj Adolfa Hitlera da prikaže arijevsku rasnu nadmoć – postigla je gotovo 1,5 milijuna dolara na aukciji 2013. godine.