napad na kratkoročni najam

Stiže li smrt Airbnb-a? Sve više EU gradova uvodi zabranu i ograničenja

11.08.2024 u 15:52

Bionic
Reading

U srpnju su tisuće Španjolaca izašle na ulice Barcelone prosvjedujući protiv pretjeranog turizma. Prosvjednici su vodom iz pušaka na vodu prskali posjetitelje koji su sjedili u kafićima na pločnicima. Barcelona sada uvodi zabranu

Demonstracije su bile kulminacija godina porasta broja posjetitelja i sve većih troškova stanovanja i drugih životnih troškova u primorskoj metropoli. Gradonačelnik Barcelone proglasio je vrtoglavi skok stanarina i cijena nekretnina "najvećim gradskim problemom".

Mnogi stručnjaci kažu da je kratkoročni najam, uključujući Airbnb, dio problema, jer ograničava lokalnu ponudu stanova i podiže cijene. Studija objavljena 2020. pokazala je da je aktivnost Airbnba povećala najamnine u najpopularnijim četvrtima Barcelone za 7% i pogurala cijene kuća u tim područjima za 17%, piše Business Insider.

Nakon djelomične zabrane kratkoročnog najma u Barceloni 2021., ranije ovog ljeta, grad je najavio da će težiti eliminaciji svih svojih oko 10.000 registriranih oglasa za kratkoročni najam do 2028. Taj je potez jedno od najžešćih napada na Airbnb i ostala turistička iznajmljivanja u svijetu.

Barcelona nije jedina, još velikih gradova slijedi njezin primjer

No, španjolski grad nije jedini. Gradovi diljem svijeta uveli su niz propisa o kratkoročnom najmu kako bi smanjili pritisak na stambeno tržište i usporili gentrifikaciju, među ostalim ciljevima. Veliki gradovi poput New Yorka, Tokija i Vancouvera zahtijevaju domaćine koji iznajmljuju stanove za kratkoročni najam da žive u kućama koje iznajmljuju. London i Pariz ograničavaju broj noćenja koje domaćin može iznajmiti svoj dom godišnje.

Business Insider je istražio tri europska središta - Lisabon, Firencu i Amsterdam - koja su nametnula relativno stroge propise za kratkoročni najam. U Lisabonu i Amsterdamu, prvi podaci govore da su se ograničenja poklopila s padom cijena nekretnina. U Firenci utjecaj još nije toliko jasan.

Ovo nije novi fenomen. Gradovi su godinama bili zabrinuti zbog utjecaja kratkoročnih najmova na troškove stanovanja. No pritisak na zakonodavce da učine sve što mogu kako bi smanjili prenapuhane troškove života natjerao je mnoge da slijede agresivniju politiku posljednjih godina.

Platforme za iznajmljivanje usprotivile su se mnogim propisima - Airbnb je prošle godine neuspješno tužio New York City zbog svog gušenja. Ali tvrtka je od tada postala otvorenija prema novom regulatornom standardu. "Posljednje dvije godine tvrtka je pozvala na pristup pravilima kratkoročnog najma na razini cijele EU koji će pomoći da propisi budu dosljedniji u cijelom bloku", rekao je Airbnbov glasnogovornik Business Insideru u e-poruci.

Zabrana Airbnba u Lisabonu možda je smanjila troškove stanovanja

Početkom 2023. Portugal je obustavio sve nove dozvole za kratkoročni najam kao dio šireg napora da se ublaži pritisak turista i stranih posjetitelja na stambeno tržište. Ali glavni grad zemlje, Lisabon, poduzeo je akciju mnogo ranije. Grad je okončao nove registracije za kratkoročni najam u nekim povijesnim četvrtima u studenom 2018.

Ta je zabrana možda usporila rast troškova stanovanja. U studiji objavljenoj u studenom 2022., koautor João Pereira dos Santos, istraživač na Fakultetu ekonomije i financija na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, otkrio je da su cijene stanova u lisabonskim četvrtima koje su podložne zabrani pale za 9% u usporedbi s kontrolnim četvrtima.

Ali Pereira dos Santos je rekao da ograničavanje kratkoročnog najma neće biti dovoljno za kontrolu brzo rastućih troškova stanovanja u gradu i zemlji. Iznimno popularne "zlatne vize" u zemlji - boravišne vize za strane ulagače - također su potaknule cijene nekretnina. Odgovarajući na stambenu krizu, Portugal je prošle godine promijenio uvjete svog programa zlatne vize kako bi isključio ulaganja u nekretnine.

Kombinacija ograničenja turističkog najma i kupnje stranih nekretnina mogla bi pridonijeti usporavanju rasta troškova stanovanja u Portugalu.

Ali kako bi nastavio zadovoljavati svoju povećanu potražnju za domovima, Portugal mora izgraditi i obnoviti mnogo stambenih objekata, rekao je Pereira dos Santos.

"Budući da ne vidimo, barem u kratkom i srednjem roku, povećanje ponude, i ako turizam zadrži svoj zamah, prilično sam zabrinut da će se kriza pristupačnosti stanovanja pogoršati u sljedećim godinama", rekao je. "Moramo biti brži u izdavanju dozvola i obnovi stambenih objekata, i od privatnih i od javnih agenata."

Amsterdam nije uveo zabranu, ali jest ograničenja

Cijene kuća u Amsterdamu su se izjednačile, ali nije jasno je li to zbog ograničenja na Airbnbsu Manje stroga politika Amsterdama poklopila se sa smanjenjem broja oglasa za kratkoročni najam.

Umjesto opće zabrane, Amsterdam ograničava broj noćenja domaćina koji mogu iznajmiti svoje domove na 30 noćenja godišnje. Sada je u Amsterdamu dostupno oko 5000 oglasa, što je pad od gradskog vrhunca od 12 000 oglasa u 2019., prema podacima sa analitičke stranice za kratkoročni najam AirDNA.

Nedavno su se cijene kuća također malo smanjile u Amsterdamu. Neki stručnjaci, međutim, oklijevaju pripisati taj pad isključivo provođenju ograničenja Airbnba. "Cijene stanova u Amsterdamu su se ujednačile i prilično ohladile u usporedbi s ostatkom zemlje. Ali stvarno je teško reći je li to zbog Airbnb pravila," rekao je Gregory W. Fuller, docent na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj.

Fuller je ukazao na druge stambene mjere u Amsterdamu donesene u isto vrijeme, poput zabrane ulagačima 2022. godine da kupuju kuće čija je vrijednost manja od 560.000 dolara, a koje su ublažile pritisak na tržište. "Kriza dostupnosti još uvijek postoji u Amsterdamu, dodao je. "Suština je da postoji velika nedovoljna ponuda pristupačnih stanova u usporedbi s potražnjom", rekao je Fuller.

Firenca upravo poništila zabranu Airbnbsa u središtu grada

Neujednačena provedba i sudski izazovi umanjili su učinak firentinskih Airbnb propisa. Godine 2023. Firenca je zabranila kratkoročni najam u svom povijesnom središtu grada, četvrti od dva četvorna kilometra s kultnim renesansnim zgradama i muzejima, u pokušaju poboljšanja pristupačnosti stanovanja.

Od 2016. do 2023. kratkoročni najam udvostručio se u cijelom gradu, a najamnine su porasle 42% u istom vremenskom razdoblju, rekao je tadašnji gradonačelnik Firence Dario Nardella za Wall Street Journal. Ali u srpnju ove godine, regionalni sud poništio je zabranu. Ulagači sad žure iskoristiti trenutak prije nego što novi gradonačelnik Firence može nametnuti nove propise.

Zahtjevi za Airbnb licence u središtu grada skočili su 10% samo tri dana nakon što je zabrana poništena, izvijestila je talijanska novinska kuća La Nazione.

"Potreban nam je koherentniji pristup ovom fenomenu", rekao je Antonello Romano, stanovnik Firence i istraživač sa Sveučilišta u Pisi koji proučava utjecaj Airbnba na stanovanje.

Romano je rekao da još uvijek postoje vidljivi znakovi procvata Airbnb-a. Zvona na vratima nekih stambenih zgrada, gdje obitelji obično ističu svoja prezimena, primjetno su prazna, što ukazuje na to da je zgrada možda u potpunosti prebačena na iznajmljivanje, rekao je Romano za Business Insider.

Dominacija kratkoročnih najmova

Airbnb nije temeljni uzrok problema priuštivosti stanovanja u Firenci, dodao je Romano. Na sve tijesnijem stambenom tržištu, dominacija kratkoročnih najmova djeluje kao "pojačalo", rekao je.

Romano je rekao da je zabrinut zbog moguće "mletačke ifikacije" Firence. Posjetitelji Venecije sada moraju platiti dnevnu pristojbu i ući u grad ispunjen kanalima kroz okretnice, baš kao na toboganu. Brine se da će se Florence suočiti sa sličnom sudbinom.