velika neizvjesnost

Recentni slom burze nije slučajnost: 'Spremite si sa strane više novca u gotovini'

10.08.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Strma rasprodaja na burzi ovoga tjedna nije bila neobičan događaj, a nedavno povlačenje moglo bi biti signal da je pred gospodarstvom još problema, mišljenje je milijardera i ulagača Marka Mobiusa

Izvršni direktor Mobius Capital Partnersa ukazao je na pad globalnih dionica u ponedjeljak, pri čemu je S&P 500 zabilježio najveći jednodnevni gubitak u dvije godine nakon što su ekonomski podaci u SAD-u bili iznenađujuće slabi, a Banka Japana podigla kamatne stope, potaknuvši prodaju pritisak među investitorima, piše Business Insider.

Neki su komentatori tvrdili da je rasprodaja bila zdravo povlačenje američkih dionica, s obzirom na to koliko su visoke vrijednosti porasle. Ipak, vjerojatnije je da je poraz uzrokovan dubljim problemima u gospodarstvu i političkoj klimi, rekao je Mobius za The Economic Times u intervjuu u četvrtak.

'Velika neizvjesnost'

"Nije bio tehničke prirode", rekao je Mobius o rasprodaji u ponedjeljak, ukazujući na rastuće geopolitičke napetosti diljem svijeta, kao i na predstojeće američke predsjedničke izbore. "Sve to zajedno stvara veliku neizvjesnost. A onda je situacija u Japanu pokrenula lančanu reakciju i, naravno, američko tržište je palo."

Mobius je rekao da bi dionice mogle imati još negativnih strana. Opuštanje "carry tradea" - koje se pokazalo kao krivac rasprodaje ovog tjedna - vjerojatno ima više prostora, predvidio je, ponavljajući druge stratege s Wall Streeta.

Raste strah od recesije

U međuvremenu, gospodarstvo izgleda kao da bi moglo imati "više problema u budućnosti". Strahovi od recesije porasli su ovaj tjedan nakon što je tržište rada u srpnju usporilo više od očekivanog.

Upozorenja o gospodarskom usporavanju također se nalaze u ponudi novca, koju je Fed "dramatično" smanjio dok je pokušavao smanjiti inflaciju u posljednjih nekoliko godina, dodao je Mobius.

"Sada osjećamo učinke ovog smanjenja. Ako pogledate rast ponude novca u Americi, on je sada vrlo nizak", rekao je. "To znači da neće otići puno novca na tržište ili u posao ili u gospodarstvo. Dakle, ovo je stvarni problem i dugoročniji problem u budućnosti. Imamo više problema u SAD-u i to će utjecati na globalnu situaciju osim ako se ponuda novca ne poveća mnogo više nego što je sada."

Poremećaji na tržištu signaliziraju buduće probleme

Za ulagače bi ovo moglo biti dobro vrijeme da ostave više novca sa strane, rekao je Mobius. Poremećaji na tržištu dionica obično su signal "prije nego što se vide stvarni ekonomski učinci", dodao je.

"Mislim da je dobra ideja imati možda 20% svog portfelja u gotovini, možda malo više, jer će biti prilika u budućnosti i dobra je ideja imati malo suhog praha, recimo to tako ", rekao je.

Dionice su se ovaj tjedan stabilizirale nakon dubokog pada u ponedjeljak, a raspoloženje na Wall Streetu i dalje je uglavnom optimistično, s obzirom na solidan gospodarski rast i ambiciozna očekivanja za smanjenje stope Feda.

Malo je vjerojatno da će doći do potpunog medvjeđeg tržišta, rekla je Bank of America, budući da tržište pokazuje tehničke signale koji bi ukazivali na vrhunac cijena dionica.