MOJA ZEMLJA UVOZNIČKA

Zvone Boban 'zabio gol' hrvatskim proizvođačima hrenovki

14.03.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Ljubiteljima hrenovki u Hrvatskoj dobro je poznata marka Wudy talijanske kompanije AIA. Međutim, manje je znano kako je njihov uvoznik tvrtka Moja zemlja iz Zagreba, a gotovo nepoznato da su vlasnici Moje zemlje nogometne legende - Zvonimir Boban i Paolo Maldini

Tvrtku je Boban osnovao davne 1992. zajedno s prijateljem Tihomirom Elezom, kumom tenisača Marina Čilića. Elez je iz tvrtke izišao 2004. godine, a njezin je suvlasnik postao, vidljivo je u Sudskom registru, u ožujku prošle godine Maldini.

Boban i Maldini dijelili su svlačionicu AC Milana u periodu od 1991. do 2002, kada je Hrvat otišao u Celtu Vigo na posudbu, a potom je završio igračku karijeru. Maldini je a cijelu karijeru proveo je igrajući za AC Milan od 1985. do 2009. godine. U ožujku 2011. protiv Maldinija je podignuta optužnica zbog korupcije, ali je krajem veljače ove godine oslobođen svih optužbi.

Boban je od 2006. do 2009. bio predsjednik Uprave Sportskih novosti. Uz Moju zemlju vlasnik je još tri tvrtke: ZB Tenis, ZB Neon (izdavanje časopisa) i Korten (otvorio ju je početkom u veljači 2013. za 10 kuna). Honorarno radi i za talijanski Sky Sport kao stručni komentator.

Bivši nogometaši, suigrači iz AC Milana, ekskluzivni su zastupnici AIA za Hrvatsku. Radi se o jednom od vodeći europskih proizvođača pilećeg i purećeg mesa koji je dio talijanskog prehrambenog giganta Veronesi

AIA u svom asortimanu ima preko 600 artikala, od kojih Moja zemlja na naše tržište uvozi dva branda - hrenovke Wudy i Pavo

Na web stranicama Moje zemlje tvrdi se kako su u kratkom vremenu postali lider na hrvatskom tržištu hrenovki s udjelom od gotovo 50 posto.

Poznavatelji te industrije s kojima smo razgovarali kažu kako je postotak prenapuhan i da Bobanova tvrtka drži 15 do 20 posto tržišta, dok je vodeći proizvođač Koka Dragutina Drka. Ipak, ističu kako Moja zemlja ima veliki potencijal jer iza nje stoji moćni talijanski konglomerat.

Prihodi Bobanove tvrtke iz godine u godinu rastu i u 2011. dosegli su respektabilnih 55,2 milijuna kuna. Međutim dobici su bili niski, tako da je 'pojeden' početni kapital i on je u 2011. bio u minusu 2,4 milijuna kuna. Kako su poslovali u 2012, još nije vidljivo.

Ako tvrtku žele financijski stabilizirati, Boban i Maldini morat će u nju 'upumpati' još svježeg kapitala. Može se očekivati da će se to i dogoditi jer, prema svemu sudeći, biznis s hrenovkama samo je početak velike uvozne ofenzive Bobanove tvrtke domoljubnog imena.

Naime, na web stranicama Moje zemlje piše kako se čeka ulazak Hrvatske u EU i ukidanje carina da bi se asortiman i količina proizvoda 'višestruko povećali'. Kad se to uzme u obzir, jasnije je zašto se za posao zainteresirao i Maldini.

Sjedište tvrtke je u Resničkom gaju u Zagrebu. Ima 20 zaposlenih s prosječnom neto plaćom od oko 5.500 kuna

Više o samom biznisu pokušali smo doznati od Bobana i njegovog prokurista Siniše Santinija, ali oni su ostali gluhi na naše molbe za razgovor.