željko cvrtila

Kriminalist o krvavom pohodu u Daruvaru: Sve više počinjemo sličiti na Ameriku

22.07.2024 u 14:31

Bionic
Reading

'Sve više počinjemo sličiti na Ameriku, gdje je to postalo normalna vijest i svakodnevna situacija. Treba vidjeti što treba napraviti da se ovakve stvari riješe', komentirao je krvavi pohod u Daruvaru kriminalist Željko Cvrtila

Kriminalist Željko Cvrtila kaže da je za ubojstvo maksimalna kazna zatvora bila 20 godina, sada je 40, moguće i 50, a ubojstva se i dalje događaju.

'To ništa ne rješava, to je samo umirivanje javnosti da se nešto radi u tom smjeru', naglasio je Cvrtila, komentirajući krvavi pohod u Daruvaru za N1 televiziju.

Govoreći o reakciji policije, rekao je da je 'uhićenje bilo brzo'.

'Nemamo informacija da je osoba pružala otpor. Brzo su došli, reagirali, policija radi očevid i sve ostale istražne radnje kako bi pronašla i fiksirala tragove te prikupila dovoljno dokaza da ovu osobu može prijaviti, a vrlo je izvjesno da je to počinitelj vrlo teških kaznenih djela', kaže Cvrtila.

On smatra da u bilo koju instituciju netko može ući.

'Trebalo bi uspostaviti kontrole nadzora i ulaska u bilo koju instituciju. Koliko je to moguće, ne znam, ni u jednoj državi to još nije uspostavljeno. On nije ušao tamo jer je tamo starački dom, nego zato što je tamo bila njegova majka. Ne vidim da je potrebno postaviti zaštitare na sve ulaze, to nije moguće. Kad su privatne tvrtke u pitanju, onda je na samom vlasniku to kakav će vid kontrole uspostaviti', kaže.

  • +10
Petero ljudi ubijeno u Domu za starije u Daruvaru Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Smatra da se ovakve tragedije, koje imaju veze s obiteljskim odnosima, treba prevenirati na neki drugi način.

'Kad se pripremalo kazneno djelo femicida, rekao sam da to neće biti rješenje i da se ne zavaravamo. To se može prevenirati ako postoji informacija o otežanim odnosima u obitelji. Tada se i policija i socijalna skrb moraju uključiti i poduzeti mjere da se spriječe ovakvi krvavi pohodi', ističe Cvrtila.