očajnički potez

Nestaje stotine kilograma: U Međimurju od lopova krumpire u poljima štite dronovima

09.07.2024 u 07:28

Bionic
Reading

Međimurski poljoprivrednici godinama muku muče s učestalim krađama na njihovim poljima. Ljeti lopovi ne biraju sredstvo ni vrijeme, najčešće su im na meti polja krumpira. Da bi ih lakše ulovili, međimurski policajci nabavili su i dronove koji daju rezultate.

'Nisu to krađe nekakvih gladnih osoba, nije to vreća krumpira - to zna biti nekoliko stotina kilograma krumpira kojeg onda preprodaju i na taj način zarađuju', kaže Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec za HRT. Zbog učestalih i sve većih krađa, nabavili su dron, koji situaciju prati u realnom vremenu te na taj način mogu brže uhvatiti lopove.

'Ima jako dobar pregled situacije na poljima i onda u slučaju da uoči nekakvo sumnjivo kretanje, upućuje kolegu koji je na motoru koji odlazi na tu poziciju i provjerava', dodaje Jurčević. Damir Mesarić jedan je od većih zemljoposjednika i sam je nebrojeno puta uhvatio besramne lopove.

'Znalo se događati da i hektari nestaju po pojedinim parcelama. I to su bile velike štete. I to ne doživljavaju svi, nego pojedinci koji na takvim mjestima imaju parcele', naglašava Mesarić koji je jednu takvu parcelu prodao. Otkako je policija uvela dronove u nadzor polja, broj krađa se smanjio, no priznaje da je takva nedjela teško iskorijeniti. 'Obično to rade maloljetne osobe i onda odustanete od bilo kakvih prijava jer to je jako teško i dokazati i rješavati na sudovima bolje odustaneš', tvrdi Mesarić.