Pire krumpir s dodatkom krem sira i vrhnja za kuhanje sočan je i neodoljivo ukusan prilog koji odlikuju kiselkaste note
Kada se nađete u nedostatku vremena i potrebi za jednostavnim prilogom, odabir najčešće pada na ukusan i brzo gotov pire krumpir. Kako vam ovaj tradicionalan prilog brojnim jelima ne bi dosadio, donosimo recept koji će mu dati posve nov okus.
Popularna američka voditeljica i kuharica Martha Stewart tvrdi da se u njenoj obitelji generacijama prenosi odličan recept za pripremu pire krumpira, koji će vas oduševiti okusom i glatkom teksturom.
Tajna je u korištenju krem sira i vrhnja, koje unosi svježinu i aromatičnu kiselost kao stvorenu za podizanje jednostavnih jela poput prženog ili pohanog mesa, grilanog povrća ili pečene ribe.
Sastojci:
- 1,5 kg krumpira
- Sol i papar
- 230 g krem sira
- 100 g maslaca
- 1/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Stavite krumpir i žlicu soli u srednji lonac, prekrijte hladnom vodom i pustite da prokuha. Smanjite vatru, djelomično poklopite i pirjajte dok krumpir ne omekša, oko 35 minuta. Ocijedite i ostavite dok se dovoljno ne ohladi da možete obraditi rukama.
Uklonite koru i narežite krumpir na velike komade.
Pomiješajte krumpir, krem sir, maslac, mlijeko i 1/4 šalice vrhnja u zdjeli pa miksajte dok se ne sjedini. Začinite solju i paprom i miješajte do željene gustoće.
Vratite pire krumpir u lonac i stavite na srednju vatru. Dodajte preostalo vrhnje i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zagrije. Poslužite odmah ili držite na toplom u pokrivenoj zdjeli iznad kipuće vode do 2 sata.