Rijetki su oni koji ne vole kombinaciju čokolade i naranče, a ovaj divni kolač sjajan je primjer koliko se ova dva sastojka dobro slažu
Baza ove očaravajuće slastice je spužvasti biskvit s okusom naranče, a nije težak za pripremu.
Nakon što se dobro ohladi izvadite ga iz kalupa i prelijte kremastim čokoladnim 'ganacheom' koji se priprema s vrhnjem, šećerom i maslacem. Za kraj ukrasite kolač trakicama kandirane narančine korice.
Sastojci:
Za biskvit:
180 g brašna
3 jaja
200 g bijelog šećera
80 g maslaca
16 g praška za pecivo
naranča, prstohvat soli
Za glazuru:
200 g crne čokolade
300 ml vrhnja za šlag
2 žlice bijelog šećera
2 žlice maslaca
Priprema:
Uklonite koru naranče, ostavite pulpu bez bijelog dijela i izrežite segmente između svake opne. Dobro izmiksajte pulpu mikserom i ostavite koru. Miksajte maslac sa šećerom i jajima dok ne dobijete pjenastu i prozračnu smjesu. Dodajte naranču i dobro promiješajte. U zdjelu prosijte brašno, kvasac i prstohvat soli te dodajte prethodnoj smjesi. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Posudu za pečenje premažite maslacem, dodajte malo brašna i otresite višak. Izlijte smjesu i pecite oko 35 minuta na 180ºC. Pustite da se ohladi, izvadite kalup i stavite kolač na pladanj.
Ganache
Stavite lonac na vatru i zagrijte vrhnje sa šećerom. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Dodajte maslac i maknite s vatre dok se ne zagrije.
Tortu od naranče prekrijte čokoladnim ganacheom i ukrasite kandiranom listićima korice naranče. I dobar tek!