nezakonito trošenje

Poznato za što se sumnjiči uhićeni bivši saborski zastupnik Šarić, oglasio se i HDZ

23.09.2024 u 08:34

Bionic
Reading

Pred kućom gradonačelnika Otoka i donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Šarića jutros je došla policija, a njegovo uhićenje nešto kasnije je potvrdio USKOK, ne navodeći mu ime

Najvažnije informacije

  • u ponedjeljak ujutro uhićen je HDZ-ov gradonačelnik Otoka i donedavni saborski zastupnik Josip Šarić
  • sumnjiči ga se za nezakonito trošenje gradskog novca, neslužbeno se doznaje
  • istražitelji su iz zgrade Gradskog poglavarstva Otoka iznijeli velike količine dokumenata
  • Šarić je podnio ostavku na dužnost u Saboru prošli tjedan, pa se postavlja pitanje je li znao da će biti uhićen

14:32 Uhićeni HDZ-ov gradonačelnik Otoka Josip Šarić u rano poslijepodne dovezen je u prostorije PU vukovarsko-srijemske u Vinkovcima.

14:20 Uhićenje gradonačelnika Otoka Josipa Šarića nikako ne može biti dobro za HDZ-a ali pozitivnim se može promatrati u smislu da dokazuje kako članovi i dužnosnici HDZ-a nisu izvan zakona što nam se često zna imputirati, izjavio je za Hinu predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Ivan Bosančić. Rekao je da je županijski HDZ pokrenuo postupak za stavljanje u mirovanje stranačkog članstva Josipa Šarića.

"Idemo prema Časnom sudu HDZ-a s prijedlogom da se Šarićevo članstvo, kao u slučaju bivšeg župana Damira Dekanića, stavi u mirovanje i da do daljnjega on ne bude niti u jednom tijelu ili na nekom položaju", kazao je vinkovački gradonačelnik Bosančić.

13:42 Posljednjih dana zaredala su uhićenja, a ono što ih izdvaja od većine prethodnih je to da su gotovo svi uhićeni nedugo prije nego što im je policija zakucala na vrata - podnijeli ostavke na svoje dužnosti. Nakon bivšeg direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Šarića, danas je otkriveno da je deset dana prije uhićenja ostavku na mjesto direktorice tvrtke Structivo podnijela i Sanda Bajtl, koja je uhićena u sklopu istrage protiv Škorića. >>>Više informacija<<<

13:05 Potpredsjednik Vlade i HDZ-a te ministar obrane Ivan Anušić nije želio komentirati Šarićevo uhićenje. Rekao je da svako uhićenje nekoga koga poznajete iznenadi i šokira. Na pitanje je li moguće da su Šarić, a i bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić, unaprijed znali da se sprema uhićenje pa da su zato dali ostavke na svoje funkcije, Anušić je rekao da to nije pitanje za njega.

  • +11
Ivan Anušić u vojarni Bilogora Izvor: Pixsell / Autor: Josip Mikačić

11:46 O uhićenju svog donedavnog saborskog zastupnika priopćenjem se oglasio HDZ.

'Današnja akcija USKOK-a još je jedan pokazatelj da nadležne institucije rade slobodno i neovisno svoj posao. Borba protiv korupcije je stalna i kontinuirana te želimo da se u potpunosti rasvijetli ovaj slučaj. Podsjećamo i zbog istinitog i potpunog obavješćivanja javnosti kako gospodin Josip Šarić nije imao “izvorni" mandat u Hrvatskom saboru već je dužnost zastupnika obnašao kao zamjena za izabranog zastupnika. Ostavku je podnio sam na početku novog zasjedanja Hrvatskog sabora. Odbacujemo stoga neutemeljene teze o curenju informacije, a koje se pokušavaju plasirati u javnost i inputirati vladajućoj opciji. U borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, a USKOK, DORH i policija rade neometano - za razliku od postupanja nekih prijašnjih vlada. Slijedom informacija o provedenim radnjama, Županijski odbor HDZ Vukovarsko-srijemske županije donio je Prijedlog Odluke da se prema članu Josipu Šariću postupi sukladno članku 20. Statuta Hrvatske demokratske zajednice. Prijedlog odluke dostavljen je Časnom sudu ŽO HDZ Vukovarsko-srijemske županije', piše u priopćenju HDZ-a.

Iako se u priopćenju ne objašnjava, uvidom u Statut HDZ-a vidljivo je da se predlaže privremeno stavljanje u mirovanje članstva Josipa Šarića u HDZ-u.

11:27 Dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik slavonskog gradića Otok Josip Šarić uhićen je jutros zbog sumnje u 'koruptivno kazneno djelo', kako je objavio USKOK. U neobičnom spletu okolnosti, jer samo nekoliko dana ranije podnio je ostavku na dužnost saborskog zastupnika, Šarić se s kaznenim progonom suočava bez 'kviska' u obliku zastupničkog imuniteta. Više o Šariću i njegovom političkom putu pročitajte ovdje.

11:20 Nekoliko je muškaraca verbalno napalo novinare koji na terenu prate uhićenje gradonačelnika Otoka Josipa Šarića (HDZ). Kako piše Dnevnik.hr, muškarci su verbalno napali snimatelja Nove TV riječima 'Jedva ste dočekali', 'Hoćeš i nas snimati?', 'Srbi', 'Srpski mediji!'. Interventni policajci nekoliko puta su ih upozorili da se udalje, a jednog od njih su sami policajci morali udaljiti jer nije prestajao s vrijeđanjem novinara.

Muškarci verbalno napali novinare ispred kuće Josipa Šarića Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

10:55 Josipa Šarića sumnjiči se za nezakonito trošenje gradskog novca, istraživanja se provode mjesecima, a ispitani su bivši i sadašnji djelatnici Gradske uprave, neslužbeno doznaje HRT. Medij navodi da nema prepreke za vodđenje kaznenog postupka protiv njega, s obzirom na to da je podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika. Također neslužbeno doznaje da je Šarić danas namjeravao podnijeti ostavku i na dužnost gradonačelnika Otoka.

  • +2
Policija i USKOK tijekom pretresa kuće Josipa Šarića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

10:22 Istražitelji su iznijeli dokumentaciju iz zgrade gradskog poglavarstva Otoka.

  • +16
Josip Šarić - Istražitelji iznose dokumentaciju iz zgrade gradskog poglavarstva Otoka Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

10:09 Bivši saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić na Facebooku je objavio video dijela saborske rasprave u kojoj Šariću poručuje da bi trebao biti u zatvoru.

'Mi da smo prava država, gospodine Šariću, vi ne bi bili u Saboru, vi bi bili u zatvoru', poručio mu je tada Spajić, na što mu je Šarić odgovorio 'Umukni!'.

10:06 Domovinski pokret još jučer je na Facebooku zatražio službeno očitovanje o Šarićevoj ostavci na mjesto HDZ-ova saborskog zastupnika, a također je naveo da bi Šarić danas trebao podnijeti ostavku i na mjesto gradonačelnika.

10.00 Objavljene su i prve fotografije pretresa kuće Josipa Šarića i zgrade gradskog poglavarstva Otoka.

  • +6
Josip Šarić - pretres kuće u Otoku i zgrade gradskog poglavarstva Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

9:54 HDZ-ov Josip Šarić osmi je mandat na čelu Otoka osvojio u prvom krugu izbora 2021., s osvojenih 63,48 posto glasova.

Na čelu Otoka od svoje 25. godine

Josip Šarić rođen je 1. lipnja 1968. u Otoku. Diplomirani je inženjer prometa i dragovoljac Domovinskoga rata (pripadnik postrojbe specijalne policije „Tigrovi“). Šarić je bio načelnik nekadašnje općine Otok od svoje 25 godine (prvi put stupio na dužnost 1993.). Obnašao je također dužnost vijećnika Županijske skupštine, predsjednika Kluba vijećnika u Županijskoj skupštini te je bio član Županijskog poglavarstva. Uz to, bio je i pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, piše stranica gradonačelnik.hr.

9:44 Unazad nekoliko dana ispitani su zaposlenici gradske uprave Otoka, kojem je Josip Šarić na čelu 30-ak godina, neslužbeno doznaje 24sata.

9:37 Podsjetimo, višegodišnji direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić uhićen je u subotu, mjesec dana nakon što je iznenada podnio ostavku na tu funkciju pravdajući se osobnim razlozima, pa se postavilo pitanje je li znao da će biti uhićen, isto kao što se sada postavlja pitanje za Josipa Šarića, koji je ostavku na dužnost saborskog zastupnika podnio prošli tjedan. Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u nedjelju navečer u Dnevniku Nove TV, govoreći o slučaju bivšeg šefa Hrvatskih cesta, odgovorio je da informacije ne cure iz DORH-a.

'Ja nemam takav dojam da je znao (Josip Škorić, op. a.). Proveden je postupak, provedeni su izvidi, vrlo uredno, bez ikakvih ometanja. Nemam dojam da je znao, a to da je dao ostavku je njegova stvar. Čitao sam da i nije dao ostavku nego je ostao savjetnik Uprave', odgovorio je Turudić na pitanje znači li Škorićeva ostavka u Hrvatskim cestama da je znao da mu slijedi uhićenje. Dodao je i to da mu činjenica da se Škorić nedugo prije uhićenja sam maknuo s čelne pozicije HC-a nije sumnjiva.

'Ne, nije mi nimalo čudno', rekao je Turudić i dodao da slučajeva poput Škorićeva ima i da će ih biti još.

  • +14
Josip Šarić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

9:08 O uhićenju HDZ-ova gradonačelnika Otoka Josipa Šarića oglasila se i vukovarsko-srijemska policija, ne navodeći mu ime.

'Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provode kriminalističko istraživanje na području Slavonije nad jednom osobom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičena osoba bit će predana pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', objavila je vukovarsko-srijemska policija na svojim službenim stranicama.

9:05 Šarićevo uhićenje na društvenoj mreži X komentirao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

8:58 O ovom se slučaju, ne navodeći identitet osobe, oglasio i USKOK.

'Uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje po nalogu USKOK-a provodi Policijska uprava Vukovarsko-srijemska. Navedene radnje provode se na području Slavonije i Zagreba protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je počinila koruptivno kazneno djelo. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost', piše u priopćenju USKOK-a.

Prethodno objavljeno:

Policijska vozila su se pojavila ispred Šarićeve kuće u Otoku u ponedjeljak ujutro oko sedam sati, a izvor iz HDZ-a je potvrdio za Telegram da je njegovo uhićenje u tijeku. Jedan je mještanin za taj medij potvrdio da ispred Šarićeve kuće stoji policajac te da su pred zgradom policijski kombi i dva automobila bez obilježja.

Šarić, koji je u Sabor ušao kao zamjena Marinu Piletiću koji je potvrđen za ministra, je prošli tjedan, bez obrazloženja, podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika, a takav je potez izazvao sumnju da je to napravio zbog pritiska iz stranke zbog istrage koja se vodi protiv njega. U ostavci, koju je poslao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i Mandatno imunitetnom povjerenstvu, samo je napisao da je podnosi sukladno članku 10. stavku 1. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, a taj stavak kaže da zastupniku prestaje mandat ako podnese ostavku. Već se tada pisalo da je ostavku podnio vezano za istragu DORH-a o nepravilnostima u vođenju grada Otoka, kojem je Šarić na čelu 30-ak godina.