masakr u daruvaru

Psihijatar o ubojici: Akumulirao je bijes i duboke traume, ali nije tražio pomoć

22.07.2024 u 19:33

Bionic
Reading

Muškarac koji je u ponedjeljak u domu za starije u Daruvaru ubio šestero i ranio isto toliko osoba, šokirao je hrvatsku javnost, ali i šire i svi se pitaju što se to dogodi u čovjekovoj glavi da počini takvo monstruozno djelo

Psihijatar Ivan Urlić za hrvatske je medije pokušao dati neki odgovor na to pitanje, a snažno je apelirao na sve koji imaju nekih problema da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, nego da, ako imaju psihičkih problema, potraže profesionalnu pomoć.

'Očito je da je počinitelj bio izložen raznim traumatskim situacijama koje su izvan uobičajenog ljudskog iskustva. Međutim, očito je i da je u sebi akumulirao bijes i razočaranje i duboke traume koje su u jednom trenutku na neki povod eksplodirale na ovako dramatičan način. Osim što je ciljao očito na svoju majku, zapravo je usmrtio i teško ranio jako mnogo drugih osoba koje su potpuno nevine u datoj situaciji. Očito je da su i Daruvar i cijela ta regija, a i cijela Hrvatska, zgroženi', rekao je u razgovoru za N1. Dodao je i da je riječ o osobi koja je očigledno patila o određenih mentalnih poteškoća, ali da nije potražila pomoć.

  • +2
Očevid u domu za starije Vianey u Daruvaru Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Tko god je bio visoko traumatiziran, a javio se na psihoterapijske razgovore i psihološku obradu trauma koje su visoko opterećivale dotičnu osobu, nije niti pokušao suicid niti je pokušao biti agresivan prema drugima', rekao je Urlić i dodao da 'nije dovoljno samo liječiti, treba i spriječiti'.

  • +3
Očevid u kući osumnjičenog ubojice iz Daruvara Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

'Policija radi neobično pozitivan posao po društvenu zajednicu, a to je da nastoje uvjeriti ljude da vrate to oružje, a oni će garantirati sigurnost, kao i društvo i državni ustroj. Nemojte uzimati pravdu u svoje ruke i ako imate psihičkih problema, javite se profesionalcima koji imaju trenirano uho', zaključio je Urlić.