akcija 'bjegunac'

Uhićeno 11 krijumčara ljudi: Prebacili 160 stranaca preko Save i pritom dosta zaradili

24.10.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Akcija je provedena u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta, izvijestili su iz PU brodsko-posavske.

Ovo kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'Bjegunac' rezultiralo je uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba (u dobi od 26, 26, 20, 21, 42, 29, 24, 20 i 19 godina) s područja Policijske uprave brodsko-posavske, jedna osoba (u dobi od 28 godina) s područja Policijske uprave zadarske i jedna osoba (u dobi od 20 godina) s područja Policijske uprave osječko-baranjske. Pritom su, na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, pretražene osobe, pokretne stvari (prijevozna sredstva), domovi i druge prostorije kojima se osumnjičeni koriste te su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 28-godišnjak i 26-godišnjak, od početka veljače do 22. listopada ove godine, ostvarivali suradnju s pripadnicima organizirane kriminalne skupine na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prebacivali migrante preko Save

Sumnja se da su okupili i u zajedničko djelovanje povezali 20-godišnjaka, 42-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 21-godišnjaka, 26-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjakinju s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu u kontinuitetu organizirali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorija Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Dakle, prokrijumčarili su najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske Sirije), za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 150 do 500 eura po osobi, ostvarivši nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000 eura, a dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika ponaosob. Također je utvrđena sumnja da su organizirali daljnji transport migranata u osobnim automobilima prema Zagrebu i daljnje prema zemljana zapadne Europe.

Dakle, navedeni se sumnjiče za počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruženja iz članka 328. Kaznenog zakona te 11 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 326., a u svezi članka 329. Kaznenog zakona. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Istražni zatvor za šestero

Uskok se također oglasio o ovoj akciji. Oni su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Uz ponavljanje navoda PU brodsko-posavske navode da su okrivljenici u 12 navrata iz BiH u Hrvatsku ilegalno prebacili najmanje 160 stranih državljana. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor protiv šestero okrivljenika.

Istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banja Luka, Ministarstva sigurnosti BiH u koordinaciji Tužiteljstva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine.