zahtjev e-mailom

Zoran Mamić tražio izuzeće sudaca, opet odgođeno suđenje za 'Dinamo 2'

11.06.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Zbog zahtjeva optuženog Zorana Mamića za izuzeće članova Sudskog vijeća, predsjednika osječkog Županijskog suda te svih sudaca Kaznenog odjela u utorak je ponovno odgođeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te ostalima za izvlačenje novca iz "Dinama" u tzv. aferi "Dinamo 2"

Na početku ročišta predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović izvijestio je da je putem e- mail poruke Zoran Mamić podnio zahtjev za njegovo izuzeće i ostalih članova Vijeća, zatim predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana i njegove zamjenice Sanje Zagrajski te svih ostalih sudaca Kaznenog odjela osječkog Županijskog suda.

Dodao je da će se spis predmeta dostaviti Uredu predsjednika Suda, radi donošenja odluke o zahtjevu za izuzeće.

Suđenje je bilo odgođeno i jučer, nakon što je Zoran Mamić otkazao punomoć za zastupanje svom dotadašnjem odvjetniku Miji Golubu, a Sud mu je naknadno imenovao branitelja po službenoj dužnosti, osječkog odvjetnika Alana Čurika, koji je na nekim raspravama već sudjelovao kao zamjena odvjetniku Golubu.

Branitelj okrivljenog Marija Mamića, odvjetnik Ivan Stanić izjavio je novinarima da je Zoran Mamić zatražio izuzeće zbog nezadovoljstva uvjetima i načinom imenovanja branitelja po službenoj dužnosti, pa je osječki Sud postupio kako je jedino i mogao, a to je prepustiti proceduru odlučivanja višem Sudu.

Smatra da nije u pitanju odgovara li Zoranu Mamiću branitelj po službenoj dužnosti nego on postavlja pitanje procedure njegovog imenovanja. "S obzirom da takav postupak traži neposrednu i stalnu komunikaciju branitelja i okrivljenika on je dovodio u pitanje svoju mogućnost i brzinu komunikacije s postavljenim braniteljem, kao i daljnji tijek postupka", pojasnio je Stanić.

U tzv. aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su - sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao - klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je , temeljem sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivnju je, potkraj studenog, priznao i okrivljeni poduzetnik Igor Krota koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.