suđenje mamićima

Modrićeva punica: Kad je Dinamo otišao u blokadu, sve je prešlo u udrugu, osim dugova

14.05.2024 u 13:48

Bionic
Reading

'Dinamo je sve obveze plaćao preko svog računa. Na ruke su se isplaćivale neke pozajmice, no igrače nije plaćao u gotovini. Nitko od nadređenih nije mi davao specifične upute o vođenju knjiga, već se sve radilo po uobičajenim propisima', svjedočila je u utorak na osječkom Županijskom sudu na suđenju braći Mamić bivša šefica računovodstva Dinama i punica nogometaša Luke Modrića, Vesna Juraić

Na osječkom se sudu braći Zdravku i Zoranu Mamiću te drugima optuženima sudi za izvlačenje više od 19 milijuna eura iz Dinama.

'Prihod od prodaje nekog igrača naplaćivao bi se u više rata, a mi u računovodstvu ne bismo knjižili cijeli iznos transfera, nego samo ratu koja je isplaćena u toj godini, a ostatak se vodio izvanknjižno. Ukupne prihode i rashode bilježili smo na način da smo promatrali sve što je prošlo preko računa i zbroj svih tih podataka u konačnici je ukazivao kakvo je poslovanje Dinama. To se zove račun prihoda i rashoda. Pri tome nismo bilježili prethodno upisane ugovore koji bi ukazivali da bi Dinamo trebao ostvarivati određena sredstva temeljem dogovorenih rata, kao niti obaveze koje Dinamo nekim igračima nije isplatio tijekom godine', dalje je svjedočila Vesna Juraić, prenosi Večernji list.

Objasnila je da je Dinamo, koji je tada bio športsko dioničko društvo, zbog dugova završio u blokadi te da su igrači i zaposlenici tada prešli u ranije osnovanu udrugu građana, a da su dugovi ostali športskom dioničkom društvu (ŠDD).

'ŠDD-u su ostali svi dugovi igračima, ja ne znam dalje što se s tim događalo. Kasnije sam čula da su neki igrači tužili Dinamo jer je ŠDD ostao u blokadi i nisu plaćane sve obveze', izjavila je Juraić. Rekla je da je jedno vrijeme, uz vođenje računovodstva u Dinamu, radila isti posao za Mamić Sport Agency, da je za to dobila dozvolu tadašnjeg direktora kluba Velimira Zajeca te da je taj posao obavljala volonterski, a da je plaću primala u Dinamu.

  • +13
Davor Vugrinec i Vesna Juraić svjedočili na sudu u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić

'Zaposlenici agencije su bili Damir Jozić, Nikky Arthur Vuksan, Alma Peternel i moja kći Vanja Modrić. Vlasnik je bio Zdravko Mamić', rekla je Juraić i dodala da, dok je radila u toj agenciji, nije imala uvid ni u jedan ugovor s nogometašima.

'Luka Modrić u Dinamo je došao još kao stipendist, znam da je imao određeni odnos s Mamić Sport Agency, ali taj ugovor nikada nisam vidjela. Sjećam se da je Luka Modrić dolazio u agenciju, gdje su on i ostali igrači učili engleski. Koliko se sjećam, odnos između Luke i Mamić Sport Agency prekinut je kada je Luka otišao u Real Madrid. Nakon što je Zdravko Mamić došao u Dinamo, ne znam tko je nastavio voditi agenciju', rekla je. Kad je Modrić 2008. otišao u Tottenham, Juraić kaže da je računovodstveno knjižila taj transfer i da zna da je bila dogovorena isplata u ratama.

'U to je vrijeme Luka imao ugovor s MSA-om, menadžer mu je bio Vuksan, pa je bio i u kontaktu s Marijem Mamićem. Sjećam se i jedne fotografije na kojoj su Luka i Zoran Mamić u kontekstu odlaska u London, vezano uz transfer u Tottenham. Ne znam je li prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham bilo nešto plaćeno nekom posredniku', rekla je Juraić.